Izvor: Danas, 29.Dec.2015, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DANAS SAZNAJE: Susret sa Nikolićem na Andrićevom vencu

Premijer Turske Ahmet Davutoglu sastaće se danas, u 10 časova, sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, u okviru dvodnevne zvanične posete Srbiji. Uprkos praksi obaveštavanja javnosti o aktivnostima i predstojećim susretima sa visokim zvaničnicima drugih zemalja, iz kabineta predsednika Nikolića tokom jučerašnjeg dana nije stigla nikakva prethodna najava ovog sastanka sa premijerom Turske. Danas je o sastanku predsednika Nikolića i premijera Davutoglua najpre saznao u Vladi Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << />
Imajući u vidu izjave predsednika Srbije od početka rusko-turske krize, nakon obaranja ruskog aviona na teritoriji Turske, današnji susret dva visoka zvaničnika Turske i Srbije izvesno će biti obeležen time. Na pitanje Danasa da li će Tomislav Nikolić ponoviti kritičke stavove prema Turskoj, koji su gotovo identični onima koje možemo čuti od ruskih zvaničnika, u kabinetu predsednika Srbije nismo uspeli da dobijemo odgovore.

Naime, predsednik Srbije je u nekoliko navrata vrlo jasno stao na stranu Rusije u aktuelnom sukobu, tražeći od turskih najviših predstavnika izvinjenje Ruskoj Federaciji. Takođe, u određenju sopstvenog mišljenja povodom krize na Bliskom Istoku, Nikolić je isključivo zastupao proruske stavove, nasuprot Turskoj, i ostalim članicama NATO.

"... U slučaju obaranja ruskog aviona, za mene je potpuno jasno šta se desilo, a nije potrebno vršiti analize zbog čega, šta će biti posle. Jednostavno, Turska je izvršila napad na avion koji čini ono što njeni avioni neprekidno rade, o čemu postoje jasni dokazi. Čak i kada su Sirijci oborili turski avion, Turci su rekli da se o tome razgovara, da se ne puca odmah. Turska je u jednom danu više od 40 puta zauzimala vazdušni prostor Grčke, pa se to nije završilo obaranjem aviona. Svako obaranje aviona povlači za sobom nesagledivo loše posledice i Turska je to morala da zna i mislim da je znala, što mene najviše boli. Kako sada to ispraviti?", rekao je Tomislav Nikolić u intervjuu za Sputnjik.

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, ocenjuje za Danas da je poseta Ahmeta Davutoglua Srbiji vrlo značajna, odnosno da se nada će doći do obnavljanja trilaterale Srbija-Bosna i Hercegovina-Turska. Ona je za naš list istakla da je Balkan u fokusu Turske, koji je trenutno malo sklonjen zbog krize na Bliskom istoku.

"Izjave predsednika Srbije u vezi sa aktuelnom krizom koja vlada između Rusije i Turske, jesu odraz sve izraženije proruske političke orijentacije Tomislava Nikolića, odnosno njegovog otpora prema evropskim integracijama, na čijem putu se Srbija nalazi, a sada vidimo i da se taj smer obnavlja i u vezi sa Turskom", zaključuje sagovornica Danasa.

Trgovinska razmena milijardu evra

Beograd - Samo je šest zemalja od kojih Srbija više uvozi nego od Turske, u milijardama dinara samo u periodu od januara do kraja oktobra ove godine uvezli smo iz Turske robu u vrednosti od 51 milijarde dinara. S druge strane, na listi zemalja u koje najviše izvozimo Turske nema u prvih 15, jer smo za deset mesec izvezli u ovu zemlju robu vrednu 23,6 milijardi dinara. Poseta turskog premijera Ahmeta Davutoglua sa delegacijom privrednika, kao i nedavno otvaranje prve turske banke u Srbiji Halkbanke, moglo bi da bude najava bolje saradnje i nekih novih investicija.

- Trgovinska razmena između Srbije i Turske ove godine dostići će milijardu evra. Iako sa turske strane postoji veliko interesovanje za ulaganje u Srbiji, to je počelo još prilikom posete tadašnjeg premijera Redžepa Tajipa Erdogana (2010), velikih investicija još nije bilo - kaže za Danas kopredsedavajući Tursko-srpskog poslovnog foruma u Turskoj Aleksandar Međedović. On kaže da su turski privrednici, kojih će ova dva dana u Beogradu biti 150, zainteresovani za ovo tržište, naročito za oblast tekstilne i automobilske industrije, ali i građevinarstva, novih tehnologija i prehrambene industrije.Lj.B.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.