Bugarska za razvoj dobrosusedskih odnosa

Izvor: RTS, 15.Sep.2013, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska za razvoj dobrosusedskih odnosa

Bugarska podržava evrointegracije zemalja Zapadnog Balkana, posebno Srbije, rekao ambasador Bugarske u Beogradu Angel Dimitrov, uoči posete predsednika Tomislava Nikolića toj zemlji. Nadam se da će krajem godine, toliko važne za Srbiju, bilateralni politički dijalog nadoknaditi veliki deo onog što je dosad propušteno, rekao Dimitrov.

Ambasador Bugarske u Beogradu Angel Dimitrov izjavio je da Bugarska podržava evrointegracije zemalja Zapadnog Balkana, posebno Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i izrazio nadu da će predstojeća poseta predsednika Tomislava Nikolića Sofiji označiti početak intenzivnijih političkih kontakata dveju zemalja.

Dimitrov je rekao da će Nikolić tokom sastanaka s predsednikom Bugarske Rosenom Plevnijevom i drugim zvaničnicima čuti ne samo podršku evropskim težnjama Srbije, već će se uveriti i u spremnost Sofije za razvoj bliskih dobrosusedskih odnosa.

"Nadam se da će krajem ove godine, toliko važne za Srbiju, bilateralni politički dijalog nadoknaditi veliki deo onog što je dosad propušteno", rekao je bugarski diplomata za Tanjug i dodao da predsednika Srbije u "Sofiji očekuju s poštovanjem kao predsednika susedne zemlje s kojom Bugarsku povezuju duboke istorijske veze i izuzetna kulturna bliskost".

Dimitrov je ocenio da odnosi dveju zemalja mogu biti značajno bolji nego što su sada. "Mislim da su naši bilateralni odnosi još daleko od onog što želimo i možemo, a to znači da jedino od nas zavisi da li ćemo iskoristiti dobre uslove za njihov razvoj koje nam sadašnjost realno nudi", ukazao je ambasador.

On smatra da ritam odnosa Srbije i Bugarske nije bio konstantan, ni dovoljno brz, i priznaje da su na to uticali neki objektivni razlozi, ali i raspoloženje srpskog društva, u kojem, kako je primetio, "kao da još nisu prevaziđeni neki stari i neadekvatni stereotipi u odnosu prema Bugarskoj".

"Ali, siguran sam da će harmonija koja se uspostavlja u shvatanjima za evropsku budućnost obeju zemalja obesmisliti ove naslage prošlosti i da će uneti novu energiju u bilateralnu komunikaciju", istakao je ambasador Bugarske.

Kada je reč o bugarskoj manjini u Srbiji, on navodi da "može da se govori o problemima, koji mogu i moraju biti rešeni uz više političke energije i dobre volje", umesto da budu prepušteni inerciji.

Iz različitih razloga, smatra on, Bugari u Srbiji su u daleko nepovoljnijem položaju od nekih drugih kompaktnih nacionalnih manjina.

Bugarska, prema njegovim rečima, očekuje realizaciju u praksi ustavnih prava bugarske manjine u Srbiji u oblasti obrazovanja, veroispovesti i očuvanja bugarske kulturne tradicije, informisanja na maternjem jeziku, kao i stvaranje uslova za njihovo punopravno učešće u društveno-političkom životu Srbije.

Govoreći o privrednim odnosima, Dimitrov je ocenio da razmena od 870 miliona dolara nije dovoljna za dve susedne zemlje i da su saobraćajne veze daleko od evropskih standarda.

Ambasador je izrazio uverenje da će otvaranje Kulturnih centara u Beogradu i Sofiji stimulisati kontakte i uzajamno kulturno zbližavanje, i ocenio da ima prostora za jačanje saradnje i u oblastima nauke, obrazovanja, turizma.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Bugarska spremna za razvoj dobrosusedskih odnosa

Izvor: Akter, 15.Sep.2013

Ambasador Bugarske u Beogradu Angel Dimitrov izjavio je danas da Bugarska podržava evrointegracije zemalja zapadnog Balkana, posebno Srbije, i izrazio nadu da će predstojeća poseta predsednika Tomislava Nikolića Sofiji označiti početak intenzivnijih političkih kontakata dveju zemalja

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.