BNS: Nema favorizovanja Bunjevaca

Izvor: RTS, 08.Sep.2014, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BNS: Nema favorizovanja Bunjevaca

Predsednica Privremenog organa Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzana Kujundžić Ostojić rekla je da donacija Tomislava Nikolića u udžbenicima na bunjevačkom ne predstavlja nikakvo favorizovanje njihove nacionalne zajednice u odnosu na Hrvatsku.

Komentarišući izjavu hrvatske poslanice u Evropskom parlamentu Ruže Tomašić, koja je optužila je predsednika Nikolića da donacijom ćiriličnih čitanki i gramatike za učenje bunjevačkog govora učenicima u Subotici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nastoji da uništi hrvatski jezik i kulturni identitet u Vojvodini, Suzana Kujundžić Ostojić rekla je da je takva reakcija preterana, navodi Tanjug.

Navela je da ne vidi nikakvo favorizovanje bunjevačke zajednice i da oni koji žive u Subotici "znaju šta sve ima bunjevačka zajednica, a šta sve ima hrvatska zajednica".

Upitana za osporavanja bunjevačke autohtonosti u Srbiji, Suzana Kujundić Ostojić je rekla kako je očigledno da svako ima pravo na sopstvenu viziju, te da nije posebno iznenađena, niti je to i dotiče.

"Mi smo građani ove države, ovde smo priznati kao nacionalna manjina, imamo svoj nacionalni savet, država Srbija je naša matična država, pa je prema tome i prirodno da nam pomogne, kao što država Hrvatska pomaže svojoj nacionalnoj zajednici i nikom to ne pada u oči. Čak nam je drago, i treba svako da vodi računa o svojima", rekla je ona.

Podsetila je da udžbenike na bunjevačkom nije platio predsednik, nego građanin Tomislav Nikolić od svoje plate, kao što je, po njenim rečima, to mogao uraditi i neko drugi.

"Nije u redu da se jednoj dobroj i krajnje ljudskoj nameri traže ovako ružne reperkusije", rekla je Kujundžić Ostojić i dodala da "sve to što se izdešavalo i što se dešava mogu komentarisati sa dve reči - preterano i preuranjeno".

Predsednica privremenog organa BNS još jednom je naglasila da su udžbenici od izuzetnog značaja jer bunjevačka zajednica nije imala 100 godina.

Ona se takođe osvrnula na komentare da su naslovne strane udžbenika pisane ćiriličnim pismom, rekavši da se "o knjizi ne sudi na osnovu korica, nego po njenom sadržaju".

"Da je neko otvorio ili pitao autore, pre nego što je pisao i govorio bilo šta, onda bi video da su do polovine drugog razreda lekcije na ćirilici. Nakon toga, kada naša deca koja uče osnovnu nastavu na srpskom jeziku, počinju učiti latinicu - tog trenutka sve ostale lekcije su na latinici" – precizirala je Suzana Kujundžić Ostojić.

Savetnica predsednika Srbije Tomislava Nikolića Jasmina Mitrović Marić uručila je prošlog četvrtka više od 400 udžbenika deci koja izučavaju bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture, a koji predstavljaju ličnu donaciju predsednika mališanima ove nacionalne zajednice.

Time su Bunjevci, kako je istaknuto, prvi put u poslednjih 100 godina dobili udžbenike na svom jeziku i govoru.

U pitanju je 200 čitanki i više od 200 udžbenika gramatike za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola koji izučavanju Bunjevački govor s elementima nacionalne kulture, dok je za profosore koji predaju ovaj predmet obezbeđen i adekvatan priručnik namenjen unapređenju nastave.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.