Autonomija ZSO kao albanska u SFRJ?

Izvor: Danas, 13.Maj.2015, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autonomija ZSO kao albanska u SFRJ?

Beograd - Da će nova platforma predsednika Srbije Tomislava Nikolića za Kosovo biti na stolu premijera Aleksandra Vučića do petka, kada u posetu Beogradu dolazi šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, nije zvanično potvrđeno na Andrićevom vencu. U Nikolićevom kabinetu nisu odgovorili na pitanje Danasa da li je tačna nezvanična informacija objavljena u medijima da će se predsednikova platforma naći "za dva-tri dana" u >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << rukama premijera, i da predviđa rešenja poput onih iz bivše SFRJ. Nezvanično nam je rečeno da su medijski napisi tačni.

U javnosti se dosta spekulisalo o novom dokumentu koji sprema Nikolić, a sada se navodi da će Nikolić predložiti vladi da sever Kosova nastavi da tretira u skladu sa Ustavom Srbije, dok bi teritorija izvan ZSO imala tretman "koji su Albanci imali u SFRJ".

Najava Nikolićevog predlog dolazi u trenutku kada je došlo do prekida tehničkog dijaloga Beograda i Prištine na temu energetike.

Premijer Vučić je, u kasarni Banjica 2, odgovarajući na pitanja novinara kada će biti nastavljen ovaj dijalog, rekao da Srbija ne beži od dijaloga i da ćemo uvek biti spremni da "dolazimo do stvarnih rešenja". Na konstataciju prištinskih novinara da je prekjučerašnji razgovor prekinut jer je Beograd izneo nove zahteve, Vučić je rekao da "iz Prištine to uvek kažu". "Još nisam čuo da je Edita Tahiri nešto pozitivno rekla. Ja nemam takav manir i neću da govorim na taj način, jer sa tim ljudima moramo da razgovaramo, ali očigledno da neki to uvek koriste za neke unutrašnje stvari", rekao je Vučić.

Ministarka u Vladi Kosova Edita Tahiri tvrdi da je srpska strana u pregovorima iznela nove zahteve, koji su suprotni političkom sporazumu o energetici. Ona, kako prenose prištinski mediji, tvrdi da Beograd hoće da uspostavi kompaniju za distribuciju struje na severu Kosova, što Priština odbacuje.

Predstavnici Srba sa Kosova ocenili su da je neuspeh poslednje runde dijaloga o energetici samo "teška epizoda" i da dijalog treba nastaviti. Jedan od dvojice srpskih ministara u kosovskoj vladi Ljubomir Marić izjavio je da je neprilagođenost zakonskih okvira na Kosovu rezultirala neuspehom.

ZSO tokom ovog meseca

Direktor vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović izjavio je da je tema Zajednice srpskih opština neminovna i da će doći na dnevni red tokom ovog meseca, u prvoj narednoj rundi razgovora u Briselu. Mihajlović je za RTS rekao da Priština na svaki način pokušava da izbegne da se dođe do sporazuma i da nastoji da izbegne da sprovede sve do sada postignute dogovore u Briselu. U ovom trenutku Brisel treba da preseče, da se ta tema ZSO konačno nađe na dnevnom redu, smatra Mihajlović.

Gost iz Moskve

Sergej Lavrov će u petak razgovarati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i prvim potpredsednikom Vlade i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem. Glavne teme razgovora biće saradnja Srbije i Rusije u Evropi, predsedavanje Srbije OEBS-u i bilateralna saradnja.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Nikolić tek šalje platformu Vučiću

Izvor: B92, 13.Maj.2015

Platforma za Kosovo predsednika Srbije naći će se u četvrtak ili petak na stolu premijera Aleksandra Vučića, piše list Danas..."Logično bi bilo da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić postigao dogovor sa premijerom Aleksandrom Vučićem o platformi koju je napisao o Kosovu, ali i sa članovima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.