Stigli lekovi u Lipljan i Guštericu

Izvor: B92, 03.Apr.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stigli lekovi u Lipljan i Guštericu

Beograd, Priština -- Tomica Milosavljević izjavio da su lekovi namenjeni domovima zdravlja u Lipljanu i Gušterici stigli u ta srpska naselja.

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije kazao da su sinoć posle 23 časa svi lekovi stigli, osim dela stomatološkog materijala. UNMIK-ova carina zadržala je pre dve nedelje lekove namenjene domovima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zdravlja i ambulantama u sredinama u kojima živi pretežno srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji.

Tom prilikom zahtevana je dozvola kosovske Agencije za promet lekova.

Blokada ruske pomoći?

Ruska humanitarna pomoć namenjena kosovskim Srbima možda će biti blokirana na carini, ako srpske vlasti ne dostave carini listu sa sadržajem pošiljke, piše prištinski list Koha ditore.

Portparol UNMIK-a Metild Heneke izjavila je da srpske vlasti moraju obavestiti UNMIK o sadržaju pošiljke, kako bi se dobilo odobrenje carine.

Komentarišući to zadržavanje, Milosavljević je naglasio ozbiljnost "pitanja daljeg snabdevanja lekovima zdravstvenih ustanova u srpskim sredinama", ali i izrazio zadovoljstvo učinkom Svetske zdravstvene organizacije i dodao da je saradnja besprekorna i sa drugim agecijama UN.

Prema njegovim rečima, koordinatori ministarstava zdravlja i za Kosovo i Metohiju i direktorka SZO za Srbiju Dorit Nican danas će razgovarati sa predstavnicima UNMIK-a o dopremanju lekova.

Ministar Milosavljević je naveo i da će Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici dobiti novu opremu, uključujući ultrazvučni aparat i holter, te da je nabavljeno i više vozila hitne pomoći za ustanove na Kosovu.

Takođe, opremanje zdravstvenih ustanova u srpskim sredinama odvija se, prema njegovim rečima, bez problema, kao i pružanje usluga pacijentima, "bez obzira na nacionalnost".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.