Slab odziv prvog  dana vakcinacije

Izvor: Blic, Beta, 18.Dec.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slab odziv prvog dana vakcinacije

Slab odziv građana, i to uglavnom penzionera, obeležio je prvi dan vakcinacije protiv novog gripa u Srbiji koja je počela u Domu zdravlja Rakovica gde je prvi vakcinisan ministar zdravlja Tomica Milosavljević. Na raspolaganju je 140.000 doza „Novartisove" vakcine i one su opredeljene samo za rizičnu grupu građana: hronične bolesnike, trudnice, decu do dve godine starosti, zdravstvene radnike i javne službe. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Ministar zdravlja je apelovao na građane da poslušaju savet epidemiologa da se vakcinišu, jer je to najbolja mera zaštite protiv novog gripa. Do kraja decembra, kako je rekao, biće isporučeno ukupno 620.000 doza vakcine.

- Vakcina je besplatna i svako po slobodnom izboru odlučuje da li će je primiti ili ne. Što budemo uspešniji u vakcinaciji, bićemo uspešniji i u zaustavljanju širenja epidemije - rekao je dr Milosavljević.

Ministar je objasnio da je vakcina pravljena istom tehnologijom kojom se pravi vakcina za sezonski grip, koja se primenjuje poslednjih 60 godina. U sredu uveče vakcina je iz Instituta „Torlak" transportovana širom Srbije, a Institut za javno zdravlje „Batut" i Ministarstvo zdravlja pripremili su za zdravstvene radnike uputstvo za vakcinaciju.

Interesovanje u beogradskim domovima zdravlja bilo je umereno, a relativno mali broj onih koji su došli da se vakcinišu pripisuje se saobraćajnim problemima zbog nagomilanog snega.

U Domu zdravlja „Palilula" tokom prvog sata vakcinisano je troje pacijenata, hroničnih bolesnika starijih od 65 godina. Bez bojazni od eventualnih nusefekata vakcine došao je lekar u penziji Uglješa Rundić (70). On kaže za „Blic" da se uvek vakciniše, jer zna koliko su vakcine bitne i da je to jedno od najvećih dostignuća civilizacije.

Sve pacijente koji dođu pregleda lekar, sluša im pluća i srce, meri krvni pritisak i pita ih da li su alergični na lekove ili jaja i živinsko meso.

Dr Jasminka Mišković kaže da dolaze pacijenti koji i inače dolaze među prvima na vakcinaciju protiv sezonskog gripa. Ostali zovu telefonom i raspituju se.

- Obavezno im pogledam i nalaze u kartonu i pitam da li su bili prehlađeni u proteklom periodu i kada. Dobili smo 2.760 doza, što će biti dovoljno za prvi nalet - smatra dr Mišković.

U Domu zdravlja „Voždovac" bilo je donekle veće interesovanje, pa je tokom prvog sata vakcinisano deset pacijenata. Mnogi su zvali telefonom da se raspitaju, a vakcinisali su se i mlađi i stariji pacijenti.

Mnogo pacijenata je juče pozvalo i kol-centar Doma zdravlja „Savski venac", ali gužve za vakcinisanje nije bilo. Dr Vesna Vujičić kaže da će pozivati pacijente da dođu u određeno vreme, jer kad se otvori boca od deset doza vakcine, ona u roku od 24 sata mora i da se potroši.

U centralnoj zgradi Doma zdravlja u Nišu juče u podne grupa od dvadesetak pacijenata čekala je u redu da primi vakcinu. Među prvima ju je primio Novak Jocić (53).

- Nisam hteo ništa da rizikujem jer sam imao infarkt. Nisu me interesovale nikakve negativne kampanje, jer znam da grip može biti fatalan za one koji su već bolesni - kaže Jocić.

Dok je strpljivo čekao u redu da primi vakcinu, Zoran Dimitrijević (57) kaže da mu nije jasno kako ljudi mogu da pričaju da je vakcina opasna.

Dr Branislav Tiodorović, član radne grupe za pandemiju, primio je vakcinu u Nišu.

- Ukoliko imamo dobar odziv, kao zajednica ćemo lakše prevladati probleme sa epidemijom - naveo je Tiodorović.

On je rekao da u ovom trenutku u Vojvodini imamo povećanje broja obolelih, dok u ostalim delovima Srbije beležimo stagnaciju. - Tako je sada, ali ta situacija može brzo da se promeni - napomenuo je Tiodorović.

Vakcinacija protiv gripa počela je i u svim ambulantama u Kragujevcu gde će se odvijati i nedeljom u zdravstvenoj stanici broj 1. Dom zdravlja pripremio je i mobilnu ekipu za imunizaciju zaposlenih u javnom sektoru, koji su u kontaktu sa većim brojem ljudi. Mališani i deca školskog uzrasta vakcine će moći da prime samo u školskom i predškolskom dispanzeru. U nekim gradovima poput Valjeva nijedna osoba nije došla na vakcinaciju.

Institut za javno zdravlje „Batut" juče je saopštio da su potvrđena 494 slučaja. Registrovano je 37 smrtnih ishoda. Na bolničkom lečenju nalazi se 612 osoba, od kojih su 22 na respiratoru.

Moguće reakcije na vakcinu

Lekar pre vakcinisanja pregleda karton pacijenta, pita da li je bio prehlađen i obavlja pregled: sluša pluća i srce, meri krvni pritisak i pita da li su i na šta alergični. Moguće reakcije na vakcinu su:

-glavobolja

-blago povišena temperatura

-mučnina

-povraćanje

-vrtoglavica

-otok, bol i crvenilo na mestu uboda.

Ministri će se vakcinisati

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da će primiti vakcinu protiv gripa i da će to uraditi i svi ministri. Obradović je rekao da se novi grip širi, da je povećan broj obolele školske dece i da je to razlog što će zimski raspust početi ranije.

Još jedna trudnica umrla od gripa

Na Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici prekjuče je od posledica teških komplikacija izazvanih virusom H1N1 preminula dvadesetšestogodišnja porodilja iz okoline Sremske Mitrovice.

Direktor ove bolnice dr Milan Antonić kaže da je zbog težine stanja pacijentkinja prevremeno porođena u osmom mesecu u novosadskoj „Betaniji", a zatim je prebačena u Sremsku Kamenicu, gde je priključena na respiratore.

- Pacijentkinja je primljena pre desetak dana. Bila je na respiratoru, privremeno joj se poboljšalo stanje, ali, nažalost, opet se pogoršalo i završilo se fatalno. Koliko imam informacija, beba je dobro - izjavio je Antonić.On je naglasio da se u bolnici, među 46 pacijenata, nalaze i dve trudnice i da su obe na respiratoru.

- Pacijentkinja iz Vrbasa primljena je pre nekoliko dana i takođe se porodila u osmom mesecu i njeno stanje je stabilno, i dete je dobro. Druga bolesnica bila je u trećem mesecu trudnoće, ali je usled komplikacija izazvanih gripom imala spontani pobačaj. Obe su na respiratorima - naglasio je direktor.
Pogledaj vesti o: Tomica Milosavljević,   Grip

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.