Optužbe na račun srpskog zdravstva

Izvor: RTS, 06.Mar.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužbe na račun srpskog zdravstva

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da je uzimanje organa ozbiljna optužba na račun srpskog zdravstva. Ako neko sumnja da je u srpskim bolnicama praksa da se uzimaju organi onda to mora da prijavi tužilaštvu i policiji.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da ako neko sumnja da je u srpskim bolnicama praksa da se uzimaju organi onda to mora da prijavi tužilaštvu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i policiji.

Povodom izjava u medijima da su pacijentima tokom operacija u beogradskim zdravstvenim institucijama hirurzi "ukrali" bubrege Milosavljević je istakao da je nedopustivo da se takvi podaci prvo iznose u javnost, a da o tome prethodno nisu obavesteni tužilaštvo i policija.

Ministar je na javnoj raspravi radnih verzije nacrta zakona o transplataciji organa, ćelija i tkiva, biomedicinskoj potpomognutoj oplodnji i transfuziološkoj delatnosti konstatovao da je "uzimanje organa" ozbiljna optužba na račun srpskog zdravstva čime je "udaren šamar lekarskoj struci".

Milosavljević je ocenio da bavljenje zaštitom prava pacijenata ne predstavlja izlaženje pred građane Srbije sa rečima "da vam u zdravstvenim institucijama operišu pluća, a izvade bubreg".

Neprikosnovena prava pacijenata

Zaštita prava pacijenata je neprikosnovena i njome se bavi Ministarstvo zdravlja na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti, ali i nevladine organizacije, Zaštitnik građana, podsetio je ministar.

Zaposleni na Klinici za vaskularnu hirurgiju Instituta za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Srbije izrazilu su protest zbog "javnog linča" profesora Lazara Davidovića i objavljivanja optužbi na rad, etičnost, profesionalnost i moralnost te klinike.

Udruženje kardiovaskularnih hirurga Srbije osudilo je "grube, netačne, provokativne i senzacionalističke optužbe" na adresu Instituta za kardiovaskularne bolesti Kliničkog Centra Srbije.

Kako je navedeno u saopštenju te ustanove "reč je o najgrubljoj manipulaciji i neistini kojom se obmanjuje najšira javnost" jer ukoliko se stručne medicinske informacije medijski prezentuju javnosti, neophodno je da iste budu proverene i autorizovane od strane referentnih zdravstvenih ustanova i stručnjaka.

Lekarska komora Srbije saopštila je da ako se nastavi sa uznemiravanjem javnosti, pacijenti hirurški izlečeni od karcinoma posle više godina će moći da sumnjiče lekare da su im u toku operacije izvadili organe i prodavali.

"Znači li to da će svaki hirurg ubuduće morati da strahuje da će se pacijent, kojeg uspešno operiše javljati posle više godina sa odštetnim zahtevima ili tužbom zbog navodnih krađa i preprodaja drugih organa", navedeno je u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.