Ministar: Onkolozi radili po propisima

Izvor: Vesti-online.com, 06.Jul.2010, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar: Onkolozi radili po propisima

Vandrednom proverom kvaliteta rada u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije utvrđeno je da su se svi pacijenti lečili u skladu sa vrstom bolesti, po propisanim dozama i po međunarodno prihvaćenim protokolima i standardima, izjavio je danas ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Milosavljević je novinarima rekao da su svim pacijentima citostatici davani u skladu sa dijagnozama i u kombinacijama koje su propisane i opšteprihvaćene.

On je naveo da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << vanredna provera, koju su sproveli inspektori i eksperti, obuhvatila i analizu istorije bolesti od 2003. do 2010. godine i da prilikom te provere nisu utvrđene nikakve neparavilnosti u radu.

"Primenjivali su se protokoli u skladu sa pravilima struke", naglasio je Milosavljević, nakon uručivanja stipendija za nove metode lečenja.

Ministarstvo zdravlja je naložilo 1. jula vanrednu inspekciju rada u Institutu za onkologiju posle hapšenja direktora te ustanove Nenada Borojevića, njegovih saradnika, predstavnika farmaceutskih kompanija i distributera lekova pod sumnjom da su umešani u malverzacije u vezi sa nabavkom citostatika.

Ministar je poručio građanima da ogroman broj lekara u Srbiji radi svoj posao savesno i korektno, uz ocenu da je jednom poljuljano poverenje u sistem, teško vraća.

Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" pozvao je danas ministra zdravlja Tomicu Milosavljević da podnese ostavku na funkciju.

"Znamo da nas poziv neće kod njega imati odjeka, ali ga ipak pozivamo da je posnese i najzad pokaže svojim kolegama, a i celoj Srbiji, da je pre svake funkcije na prvom mestu odgovornost, čast i ugled", navedeno je u sapštenju.

U saopštenju se navodi da je ministar zdravlja nakon hapšenja osumnjičenih sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i farmaceutskih kompanija izjavio da "situacija u kojima se neko privede pod sumnjom da je počinio nešto loše ima za posledicu dalje gubljenje poverenja i osporavanje čitavog sistema".

"Kako je ministar deo sistema, a sistem odavno ne funkcioniše, postoji i njegova lična odgovornost kao prvog čoveka", zaključuje se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Tomica Milosavljević

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.