Lekari opet mogu dopunski da rade

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 19.Okt.2010, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari opet mogu dopunski da rade

Beograd -- Poslanici republičkog parlamenta razmatraju izmene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti i plan razvoja zdravstvene zaštite Srbije.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti ima 9 članova.

Prema njegovim rečima, promene se u suštini odnose na korigovanje zakonskog rešenja i zakona donetog 2005, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 2008. počeo da se primenjuje.

Izmenom zakona reguliše se dopunski rad zdravstvenih radnika i predlaže da zdravstveni radnik može da obavlja dopunski rad u zdravstvenoj ustanovi, odnosno u privatnoj praksi, van redovnog radnog vremena u skladu sa ovim zakonom.

"A to praktično znači da taj dopunski rad može da se obavlja kod poslodavcasa kojim zdravstveni radnik ima ugovor o radu sa punim radnim vremenom, kao i kod drugog poslodavca, pod uslovom da taj rad ne utiče na organizaciju rada pojedinačnih delova zdravstvene ustavnove ili ustanove u celini, najvise do jedne trećine punog radnog vremena”, objasnio je Milosavljević.

"I ovaj ugovor o dopunskom radu može da se zaključi za one usluge koje nisu obuhvaćene obaveznim osiguranjem u pogledu sadržaja, obima i standarda, za one koje zdravstvena ustanva pruža i pružanje usluga za potrebe lica, definisanje obaveza izdavanja računa, vreme isplate za platu, najkasnije pružanje zdravstvene usluge”, naveo je on.

Poslanička pitanja o Telekomu i Paradi ponosa

Poslanici Skupštine Srbije danas su se, u delu sednice određenom za pitanja poslanika nadležnima, interesovali za način na koji će "Telekom" biti prodat i šta se namerava sa novcem od te prodaje, a zanimalo ih je i ko snosi odgovornost za nerede tokom i posle Parade ponosa.

Poslanici Liberalnodemokratske partije i Nove Srbije zatražili su danas u Skupštini Srbije informacije o prodaji Telekoma, dok je Demokratska stranka Srbije tražila spisak privedenih 10. oktobra u Beogradu i postavila pitanje odogovornosti organizatora Parade ponosa za nerede.

U okviru vremena za postavljanje pitanja, poslanik LDP-a Zoran Ostojić je zatražio od Vlade da kaže koliko će građani dobiti akcija od prodaje Telekoma "jer to nije rečeno" i kako namerava da privatizuje Telekom s obzirom na to da je to, kako je naveo, velika privatizacija koja mora biti transparentna.

"Možda se sprema - ne bih rekao: velika pljačka jer građani objektivno nisu ni mogli da očekuju da dobiju 1.000 evra, ali red je da znamo kako se narodno bogatstvo rasprodaje i koliko će građani dobiti besplatnih akcija", rekao je Ostojić. Prema njegovim rečima, nije dovoljna reč jednog ministra koji kaže da će novac od Telekoma biti potrošen na infrastrukturu.

Šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić je pitao koliko je ljudi privedeno 10. oktobra u Beogradu, protiv koliko je pokrenut krivični postupak i za koja krivična dela, kakva je starosna struktura privedenih i koliko je maloletnih.

Aligrudić je zatražio da se dostavi spisak sa imenima privedenih i struktura ranije osuđivanih da bi se znalo ko je od njih u krivičnoj evidenciji i protiv koliko je ranije vođen krivični postupak.

Aligrudić je zatražio i pisanu informacija o bezbednosnoj proceni "takozvane Parade ponosa" - kako je rekao, kada je ta informacija stigla u Ministarstvo unutrašnjih poslova i kod direktora Policije, i koliko uoči skupa su to znali.

"Ako je skup bio procenjen kao bezbedan, (treba) da odgovori ministar policije šta je tražilo 6.000 policajaca na ulicama Beograda, a ako je postojala procena da nije bezbedan, zašto je policija dozvolila da se održi", rekao je Aligrudić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.