Izvor: B92, 01.Apr.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiskalni računi i u zdravstvu

Oslo -- Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da će u Srbiji od 1. juna biti izdavani fiskalni računi za sve plaćene zdravstvene usluge.

U državnim i u privatnim zdravstvenim ustanovama uvešće se fiskalni računi, da bi se imao tačan uvid u tržišna dešavanja u tom sektoru, rekao je ministar zdravlja.

Ministar je sinoć u ambasadi Srbije u Norveškoj, na sastanku sa srpskim lekarima koji rade u toj zemlji, naveo da će se fiskalni računi izdavati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za sve usluge koje ne pokriva zdravstveno osiguranje, to jest koje nisu urađene na osnovu posedovanja zdravstvene knjižice.

Bilo da je reč o uslugama pruženim u vreme dopunskog rada lekara u državnoj klinici, usluzi kod privatnika ili nekoj drugoj zdravstvenoj instituciji, pacijent će morati da dobije račun.

Milosavljević je kolegama kazao da u Srbiji nema dovoljno ulaganja u visoko sofisticiranu opremu u zdravstvu i da će održiv zdravstveni sistem koji će se baviti vrhunskom medicinom u Srbiji biti uspostavljen do 2015. godine.

"Neće biti otpuštanja u zdravstvu"

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je danas da u Srbiji neće biti otpuštanja zaposlenih u zdravstvu, kao ni smanjivanja obima pružanja zdravstvenih usluga i da zdravstveni sistem Srbije ne dočekuje nespremno svetsku ekonomsku krizu.

Ministar je kazao da će se preraspodelom budžeta reagovati na eventualne loše situacije, ali da na početku ove godine ima razloga za oprezan optimizam, jer zdravstveni sistem krizu ne dočekuje nespreman.

"Nema čarobnog recepta za odgovor na krizu, ali pratimo situaciju. Osnovna namera je da se sačuva zdravlje i radna mesta", rekao je Milosavljević.

On je učesnicima konferencije kao prioritete zaštite u vreme krize naveo zaštitu varijabilnih grupa i očuvanje budućih investicija u zdravstvu.

Ministar je naveo i da su, kao odgovor na svetsku ekonomsku krizu, početkom godine u Srbiji povećane participacije u zdravstvu određenim kategorijama stanovništva i da će se efekti te mere videti za nekoliko meseci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.