Dinkić na vlasti čak 3.331 dan

Izvor: S media, 28.Feb.2011, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić na vlasti čak 3.331 dan

Doskorašnji ministar ekonomije drži prvo mesto, za dlaku ispred svog kolege iz stranke Tomice Milosavljevića, koji je 3.169 dana bio na mestu ministra zdravlja

Mlađan Dinkić je političar sa najdužim stažom na visokim državnim funkcijama u konkurenciji ministara Vlade Srbije u poslednjih deset godina, pokazuje istraživanje P r e s s a!

Lider Ujedinjenih regiona Srbije i G17 Plus proveo je čak 3.331 dan na najodgovornijim državnim poslovima, što je, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pretvoreno u sate - 79.944 časa!

Sakupljači funkcija

Rasim Ljajić: ministar za ljudska i manjinska prava SCG, ministar rada i socijalnih pitanja i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom

Mlađan Dinkić: guverner NBS, ministar finansija, ministar ekonomije i regionalnog razvoja i potpredsednik Vlade

S obzirom na to da je, za razliku od ministara, predsednik Boris Tadić na svoju najdužu funkciju došao direktno - tako što su ga izabrali građani Srbije, njegovih 3.638 dana na vlasti donosi mu „počasnu titulu", kao i visoko sedmo mesto, daleko ispred Vojislava Koštunice, nekadašnjeg predsednika SRJ, koji je u foteljama proveo 2.456 dana.

Mera uspeha

Kada uzmemo u obzir postavljene ministre u Vladi Srbije, odmah iza Dinkića je još jedan član G17 Plus i doskorašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević, koji spada u prave funkcionere maratonce sa 3.169 dana na vlasti.

Od petooktobarskih promena 2000. godine do danas proteklo je ukupno 3.768 dana. Istraživanje Preša pokazalo je da je u tom periodu od svih aktuelnih i bivših funkcionera Boris Tadić, na različitim pozicijama, najduže obavljao visoke državničke poslove (3.638 dana). U vladi SRJ, od novembra 2000. do marta 2003. godine bio je ministar telekomunikacija, a potom držao resor odbrane u Savetu ministara SCG. Stupio je na funkciju predsednika Srbije 11. jula 2004, na koju je ponovo izabran 3. februara 2008.

Programski direktor Cesida Marko Blagojević kaže da nije problem zalaganje političara da dođe i što duže se održi na vlasti, već ako se te funkcije zloupotrebljavaju.

- Loše je ako se vlast zloupotrebljava, a ne sam puk čin dolaska i opstajanja na vlasti. Besmislena je kritika u stilu: taj političar ili stranka samo žele da dođu na vlast. Tako je svugde u svetu. I što je duže na vlasti, to je mera njegovog uspeha veća. Kada to kažem, ne mislim vlasti same po sebi, već mogućnosti da se ostvare društveni ciljevi, omogući bolji život građanima. Problem su zloupotrebe, a to se dešava - navodi Blagojević.

Lider G17 Plus Mlađan Dinkić, čiju je smenu parlament Srbije konstatovao prošlog ponedeljka, spada u najizdržljivije među republičkim funkcionerima. On bi čak imao mnogo bolji rezultat da u protekloj deceniji nije imao dve pauze prilikom obaranja Vlada u kojima je učestvovao. Dinkić je posle funkcije guvernera NBJ i kasnije NBS (od novembra 2000. do jula 2003.) imao pauzu od pet meseci pre nego što je januara 2004. ušao u prvu vladu Vojislava Koštunice kao ministar finansija. Iako je iz te vlade izašao oktobra 2006., on se u drugoj Koštuničinoj vladi prihvatio Ministarstva ekonomije, koje je nastavio da vodi i u vladi Mirka Cvetkovića do nedavne odluke premijera da ga razreši.



Tomičin staž


Saradnik Instituta društvenih nauka dr Neven Cvetićanin smatra da je cirkulacija pripadnika političke elite potrebna, jer time dobijaju poverenje i legitimitet građana.

Dačić „samo" 933 dana

Iako neprestano politički aktivan, lider socijalista Ivica Dačić je na vlasti „samo" 993 dana, koliko je prošlo otkako je ušao u koaliciju sa DS-om i preuzeo funkcije zamenika premijera, prvog potpredsednika vlade i ministra policije u vladi Mirka Cvetkovića.

- Poznato je u evropskom političkom životu da sposobni ljudi dugo ostaju na vlasti pomerajući se s jedne na drugu funkciju. Ali, teško je pretpostaviti da su naši političari novi Čerčil ili De Gol. Zato je Srbiji potrebno da ima veću prohodnost i smenjivost političke elite, kako se ne bismo vrteli u vrtlogu večnih imena - kaže Cvetićanin.

Etiketiran kao večiti ministar zdravlja u pet vlada, Tomica Milosavljević ima staž od „tek" 3.169 dana, zaključno sa prošlim ponedeljkom, kada je i njemu potvrđena ostavka. Četvrto mesto na listi političara koji su u proteklih deset godina najduže na vlasti dele aktuelni ministar trgovine Slobodan Milosavljević i potpredsednik Vlade Božidar Đelić. Koštunica je bio na vlasti tačno 2.456 dana, i to prvo na poziciji predsednika SRJ, a onda i premijera Srbije. Za njim na ovoj listi slede Mirko Cvetković, Vuk Jeremić, Dragan Šutanovac, Milan Marković, Rasim Ljajić...

(P r e s s)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.