Švjontek: Trebalo je zabraniti igranje Rusima i Belorusima

Izvor: B92, 06.Apr.2023, 09:21

Švjontek: Trebalo je zabraniti igranje Rusima i Belorusima

Iga Švjontek, najbolja teniserka sveta, smatra da je tenski svet napravio grešku što nije zabranio igranje teniserima i teniserkama iz Rusije i Belorusije.

Poljakinja je u intervjuu za BBC objasnila zašto je pri tom stavu, a dala je primer kako je posle Drugog svetskog rata bilo neko vreme zabranjeno igranje učesnicima iz Nemačke i Japana.

"Posle Drugog svetskog rata, Nemcima nije bilo dozvoljeno da igraju, kao ni Japancima i Italijanima, mislim da bi takav potez >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokazao ruskoj vladi da nisu u pravu. Mi smo sportisti, mali deo sveta, ali sport je veoma važan i uvek je bio korišćen za propagandu. Tenis od početka je morao malo više da pokaže svima da su teniseri protiv rata. Tenis nije krenuo tim putem, a sada bi bilo prilično nefer prema Rusima i Belorusima uraditi tako nešto, jer je ta odluka trebalo da bude doneta pre godinu dana", kaže Švjontek.

Vimbldon je nedavno doneo odluku da takmičarima iz ove dve zemlje dozvoli ove godine da se takmiče pod neutralnom zastavom.

Beloruskinja Arina Sabalenka je nedavno rekla kako ne može da shvati odakle takva mržnja među igračicama u svlačionici.

Švjontek je atmosferu opisala kao "punu tenzija".

"Nije njihova krivica što imaju te pasoše. Njihova situacija je prilično komplikovana i teško im je da glasno progovore o svemu. S druge strane, svi mi imamo nekakav uticaj i sve što bi pomoglo da se zaustavi ruska agresija, trebalo bi da se uradi, u smislu odluka koje federacije donose", zaključila je Iga Švjontek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusija i Ukrajina: Najbolja teniserka sveta – suspenzija ruskih i beloruskih predstavnika bi bila snažna poruka

Izvor: Danas, 06.Apr.2023

Getty ImagesIga Švjontek se više puta rukovala sa ruskom teniserkom Darijom Kasatkinom (desno) od početka rata u Ukrajini Odluka teniskih vlasti da zabrani učešće ruskim i beloruskim teniserima na turnirima poslala bi snažnu poruku, kaže prva igračica sveta Iga Švjontek. Teniserima i teniserkama...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.