Briga za navijače, ali i Novaka – oprez zbog povrede lakta

Izvor: RTS, 17.Avg.2019, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Briga za navijače, ali i Novaka – oprez zbog povrede lakta

Iako je do pre samo nekoliko dana srpska sportska javnost sa nestrpljenjem čekala kraj avgusta i početak septembra, kako bi svoje pulene bodrila na najvećim takmičenjima, dešavanja koja su nas uzdrmala malo su bacila sumnju na period koji dolazi. Košarkaška reprezentacija Srbije suočava se sa velikim problemima zbog povreda Miloša Teodosića i Dragana Milosavljevića, dok je i najbolji teniser sveta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Novak Đoković zabrinuo svoje navijače pred poslednji grend slem sezone – Ju-Es open.
Noć između petka i subote po srednjoevropskom vremenu, Đoković protiv Luke Puja u četvrtfinalu mastersa u Sinsinatiju ima sigurnu prednost (set i brejk viška), ali traži od sudije pomoć fizioterapeuta.

Usledila je masaža desne ruke jer je problem bio lakat, isti onaj zbog kojeg je pre dve godine napravio najdužu pauzu u karijeri.
"Nije mi se svideo osećaj u tom drugom setu, otići ću kod fizioterapeuta da uradimo sve što možemo da obezbolimo to za sledeći meč. Osećam sam malo bol u poslednjih nekoliko gemova", rekao je Đoković za Sportklub neposredno nakon pobede nad Francuzem.
Na taj način Novak je zabrinuo navijače koji su se prisetili 2016. i 2017. godine, kada je morao da pauzira zbog koštane modrice. Pokušao je šestomesečnom pauzom, nije bilo uspešno, pa je jedino rešenje bila operacija.
Hronični problemi sa laktom uzrokovali su i promenu tehnike servisa – Đoković je promenio takozvanu "petlju" kod početnog udarca, skratio je zamah i oslobodio se preteranog pritiska koji nastaje kada je "poluga" prilikom servisa sasvim ispružena.
Najbolji srpski sportista potom je krenuo put povratka na vrh, gde se i vratio i ponovo započeo dominaciju muškim tenisom.

Sada će ponovo morati da bude izuzetno oprezan jer je, uprkos spomenutoj promeni kod servisa, došlo do upale istog lakta. Prilikom ovog udarca je u finišu susreta sa Pujem nekoliko puta na licu imao bolnu grimasu.
Teniseri često govore da ne prođe dan da ne osete bol, ali sada je situacija malo drugačija.
Naravno, nema mesta panici jer je sam Novak delovao poprilično opušteno, međutim ono što može da zabrine jeste činjenica da nije bio izložen preteranim fizičkim naporima. Ovakve vrste povreda dešavaju se najčešće usled velikog napora i konstantnog pritiska na određeni zglob, a Srbin ih nije imao u poslednje vreme. Tačnije, ovo mu je prvi turnir nakon titule na Vimbldonu sredinom jula.
Pravi pokazatelj trenutnog stanja biće polufinalni meč sa Danilom Medvedevom (ponoć, prenos na RTS1), koji će mu biti rival u polufinalu Sinsinatija.
"Igrao je finala u Vašingtonu i Monteralu, ovde nije ispustio ni set. Kada pobedite u mnogo mečeva, dobijate samopouzdanje. Ne greši mnogo, odlično se kreće, ima jak servis, biće to svakako veliki izazov za mene."

Rus je, ako izuzmemo Rafaela Nadala, sada možda i najteža prepreka za Đokovića, jer njegov stil igre ne odgovara nikome, posebno ne rovitom igraču. Voli da drži lopticu u igri i neobičnom tehnikom oduzima ritam protivnicima, pa će prvi nosilac morati dobro da se pomuči.
"Novak je Novak. Nemam puno da kažem o njemu. Samo ogroman respekt", kazao je Medvedev.
U slučaju da nastavi da oseća bolove u desnoj ruci, loše rešenje ne bi bilo ni odustajanje od ovog mastersa, bez obzira što brani titulu osvojenu prošle godine.
Za desetak dana počinje Ju-Es open, Đoković je taj koji je pre 12 meseci osvojio trofej i sigurno je da je želja da bude maksimalno spreman u Njujorku.
Blaga bojazan postoji zbog povrede, ali Novak ima iskustvo i znanje kako da je što pre sanira. Ako u tome uspe, ponovo će biti glavni favorit za pehar na američkom grend slemu.
Nikola Đukić (NikolaDjukic43) 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.