Saopštenje za javnost - Telekom Srbija

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jul.2023, 11:19

Saopštenje za javnost - Telekom Srbija

Dana 30. jula 2023. godine, na nekoliko beogradskih i prištinskih portala pojavile su se informacije da je Autoritet za konkurenciju iz Prištine (Autoritet) pokrenuo istragu protiv MTS DOO, podružnice Telekom Srbije, zbog navodno neprijavljenih četiri akvizicije na Kosovu i Metohiji (KiM).

S tim u vezi, Telekom Srbija oseća potrebu da obavesti javnost i svoje korisnike o ovoj situaciji, istovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << izražavajući poverenje u nepristrasan i nezavisan rad regulatornih tela, temeljen na pravu EU i najboljoj evropskoj praksi, s posebnim osvrtom na vladavinu prava.

MTS DOO posluje na teritoriji KiM od 2016. godine kao rezultat Briselskog sporazuma postignutog između Beograda i Prištine. Tokom svog rada, MTS DOO je uvek poslovao savesno, transparentno i u skladu sa relevantnim propisima.

U ovom konkretnom slučaju, MTS DOO je akvizirao četiri operatera na KiM u periodu između 2019. i 2021. godine. U navedenom periodu na snazi je bio Zakon br. 03/L-229 o zaštiti konkurencije, u skladu sa kojim je MTS DOO uredno poslovao i prema kojem nije imao obavezu prijave koncentracije u pogledu predmetnih akvizicija.

Autoritet je istragu protiv MTS DOO pokrenuo na osnovu novog Zakona o zaštiti konkurencije, koji je stupio na snagu u junu 2022. godine, i nije bio na snazi u vreme kada su akvizicije realizovane.

Uočava se potencijalna opasnost od kršenja osnovnog pravnog načela, naime, zabrane retroaktivnog dejstva zakona, koja je u skladu sa osnovnim ljudskim pravima, utvrđenim na međunarodnom i evropskom nivou.

MTS DOO je u ovoj istrazi u dva navrata dostavio svoja pisana izjašnjenja i iskreno se nada da će Autoritet uvažiti našu argumentaciju i obustaviti istragu. Uzdamo se u nepristrasnost i pravičnost prištinskih regulatornih tela, utemeljenih na pravu EU i najboljoj evropskoj praksi, ali pre svega na principu vladavine prava.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.