Digitalizacijom kulturna baština biće dostupna svima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Avg.2017, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Digitalizacijom kulturna baština biće dostupna svima

Danas je potpisan Sporazum o digitalizaciji kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva između Ministarstva kulture i informisanja, Telekoma Srbije i matematičkkog instituta SANU. Sporazum će obezbediti razvoj infrastruktre neophodne za digitalizaciju, jačanje kapaciteta ustanova kulture i ekspertsku pomoć.

"Digitalizacija je jedan od prioriteta Vlade Srbije u svim aspektima, pa tako i kulturnom, a ovim sporazumom ostvaruje se mogućnost da se ustanove kulture razviju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i uđu u korak sa vremenom, rekao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, te dodao da će digitalizaciji biti posvećena značajna pažnja i u Nacrtu strategije kulturnog razvoja 2017. do 2027.

Direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk rekao je da je posebno zadovoljan zbog učešća u ovom projektu, naglasivši da je reč o društveno odgovornoj kompaniji, koja ovog puta učestvuje u projektu od nacionalnog značaja, ali da je spremna da slično participira i u drugim oblastima.

Telekom će, kako je objasnio, pružiti podršku u planiranju i implementaciji digitalne infrastrukture kako bi se kulturno nasleđe i savremeno stvaralaštvo sačuvali od zaborava "i za nas ali i za generacije koje dolaze".

"Postoji još jedan važan cilj, a to je da kulturno nasleđe bude dostupno i širim krugovima društva kako bi se svi upoznali sa istorijom i sa savremenim dešavanjima našeg društva", poručio je Ćulibrk. SANU digitalizaciju vidi kao digitalni model čuvanja podataka, rekao je direktor Matematičkog instituta SANU Zoran Ognjanović, te podsetio da je SANU u većem broju projekata sarađivala sa Narodnom bibliotekom i Narodnim muzejem, ali drugim kulturnim ustanovama organizujući veliki broj projekata koji čuvaju kulturnu baštinu.

"Sporazum o saradnji koji je danas potpisan predstavljaće i kvalitetan dodatak obrazovnom sistemu, jer će đaci koji proučavaju srpski jezik i likovnu umetnost moći da jednim klikom preuzmu sve što ih zanima", zaključio je Ognjanović.
Pogledaj vesti o: Telekom Srbija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.