Imam psihu da zborim u stihu

Izvor: Politika, 28.Mar.2012, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imam psihu da zborim u stihu

Ovakav način pisanja donosi mi duh nekih starih teatarskih vremena kada su stvarali Šekspir, Molijer, Rostan, kaže Igor Bojović

Dramski pisac Igor Bojović je godinama veran najmlađoj pozorišnoj publici. Njegov najnoviji komad, pisan po tradiciji u stihu „Svirano de Beržerak”, nastao po motivima Rostanovog „Sirana de Beržeraka”, uskoro će u režiji Juga Radivojevića biti premijerno izveden na sceni pozorišta „Puž” u Beogradu, koje ovom predstavom ujedno obeležava >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 35 godina postojanja.

Glavne uloge tumače Slobodan Boda Ninković, Milena Vasić, Tamara Dragičević, Uroš Jakovljević i Branislav Zeremski.

– Da je reč o komediji pisanoj za decu, sugerisao sam već samim naslovom „Svirano de Beržerak”. O pisanju u stihu ne razmišljam, jer toliko dugo se na taj način obraćam publici da često kažem: imam takvu psihu da zborim u stihu. Naravno, da nije lako pisati poeziju za pozorište, ali mene ta igra reči uvek iznova uzbuđuje – kaže Bojović i dodaje: 

– Iako se u stihu piše i sporije i teže nego u proznom dijalogu, u tome neizmerno uživam, gradeći novi sklad reči. Posebno zadovoljstvo mi čini kada te replike čujem sa scene na kojoj ih izvode vrhunski glumci, kakve ćemo ovog puta gledati u „Sviranu”. Ovakav način pisanja donosi mi duh nekih starih teatarskih vremena kada su stvarali Šekspir, Molijer, Rostan. Iako bih mogao reći da sam imao najbolje učitelje na svetu, svoju malenkost s njima ne poredim. Bilo bi to pretenciozno. Uostalom, i moj stih je drugačiji od njihovog, samim tim što, nužno, sadrži i konotacije imanentne vremenu koje danas živimo.

Bojović je nedavno priveo kraju svoj novi pozorišni komad za odrasle. Reč je o tekstu „Oštećeni”, koji će biti objavljen u sledećem broju časopisa „Scena”.

– Dugo smo pričali o krizi dramskog autorstva kod nas, ali sada je situacija takva da su pozorišta onemogućena da se bore protiv krize dramskog teksta, već se ta kriza čak i produbljuje. Za sada je Narodno pozorište iz Banjaluke izrazilo interesovanje da svojoj publici predstavi komad „Oštećene”, koji govori o bizarnom braku između vlasti i kriminala, nastalog posle ratova koji su potresali ove prostore, o deci koja su se rodila iz tog nakaznog braka i o teretu pod kojim ona danas moraju da žive – objašnjava naš sagovornik.

To nije sve. Narednih dana u matičnom pozorištu lutaka „Pinokio” počeće i probe još jednog Bojovićevog teksta za decu. Reč je o satiri za decu, pisanoj u šaljivom stihu, s naslovom „Kraljevsko novo odelo”. Režiraće ga Poljak Jaroslav Antonjuh , jedan od najznačajnijih evropskih lutkarskih reditelja.

Neizbežno pitanje kada je Igor Bojović u pitanju, svakako je kako je „preboleo” prošlogodišnju „smenu” upravnika, čiji je akter i sam bio. Bojović je, da podsetimo, 13 godina bio upravnik pozorišta lutaka „Pinokio”, gde danas radi kao umetnički direktor.

– Nije bilo „prebolevanja”. Oduvek sam sebe doživljavao pre kao pisca nego kao direktora, i nikada moj umetnički kredibilitet nije zavisio i neće zavisiti od direktorske fotelje u kojoj i nije baš tako lagodno sedeti kako mnogi misle. Istovremeno kao upravnik koji je ozbiljno i odgovorno shvatao svoj posao nisam imao dovoljno vremena za pisanje, tako da sada, nadam se, dolazi vreme za moje nenapisane komade, kao i za scenario za film o Petru Lubardi, na kome radim već dve, tri godine i koji je na Filmskom festivalu u Monpeljeu bio u najužem izboru za finansiranje.

Na pitanje da li bi ste se u nekom narednom periodu ponovo kandidovali za direktora „Pinokija” ili nekog drugog pozorišta, Bojović je odgovorio:

– Iako bi se neki radovali tome, a pak drugi ne bi, takvih ambicija nemam. Zadovoljan sam novim radnim mestom u „Pinokiju”, baviću se repertoarom, kvalitetom predstava, onim najlepšim i najkreativnijim delom posla u svom pozorištu, za koji sam se uostalom i školovao. I na kraju krajeva ili na početku, emociju koja me u poslednje vreme obuzima definisaću rečenicom: Lep je osećaj ponovo biti dramski pisac!

B. G. Trebješanin

objavljeno: 29.03.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.