Zanimljivosti o Svetskom prvenstvu u fudbalu

Izvor: Prva.rs, 19.Dec.2014, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanimljivosti o Svetskom prvenstvu u fudbalu

Svetsko prvenstvo u fudbalu 1950. godine ostalo je zapamćeno kao dramatičan događaj koji je izazvao nerede na ulicama Rio de Žaneira i odneo živote preko 300 navijača!
Domaćin ovog prvenstva bio je Brazil, a zvedza je bio novoizgrađeni stadion - famozna "Marakana". Prva faza takmičenja trebalo je da bude odigrana u četiri grupe između četiri Selekcije, međutim, grupa D svela se samo na Boliviju i Urugvaj. Reprezentacija Indije odbila je da nastupa na šampionatu Sveta iako >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << je obezbedila plasman, i to zato što FIFA nije dozvolila da fudbaleri igraju bosonogi – bez kopački!
Domaći fudbaleri, u prvoj fazi, odigrali su jedan remi (Brazil-Švajcarska, 2:2) i odneli pobedu nad Reprezentacijom Jugoslavije (2:0). Rajko Mitić je na putu od svlačionice do terena, pred sam početak utakmice, udario glavom u metalnu konstrukciju i zadobio teške posekotine. Ostao je u svlačionici kako bi mu lekari ukazali pomoć, a odlučeno je da ekipa izađe na teren sa deset igrača. Brazil je iskoristio prednost i već u 4. minutu postigao prvi pogodak. Rajko se pridružio ekipi nakon dvadesetak minuta, što je znatno stabilizovalo njihovu igru, ali nije bilo dovoljno za trijumf.
Štaviše, sredinom drugog poluvremena još jednom se zatresla mreža Srđana Mrkušića, pogotkom Zizinja za konačnih 2:0.
Nakon izuzetno uzbudljive i neizvesne prve faze takmičenja, činilo se da su susreti finalne faze bili znatno lakši posao za domaćine. Brazil je zabeležio dve impresivne pobede nad Selekcijom Švedske (7:1) i Selekcijom Španije (6:1). Na dan velikog finala, 200. 000 brazilskih navijača došlo je da podrži svoje šampione na putu do svetskog trona. Na drugoj strani bili su Urugvajci, domaćini i osvajači prvog Mundijala (jedinog na kome su do tada učestvovali).
Početak susreta obeležila je sjajna igra domaćina, što im se isplatilo tek početkom drugog poluvremena, pogotkom Frijasa za 1:0. Međutim, fudbal uvek donese iznenadni preokret, baš kada se čini da je već sve rešeno! Urugvajci su žustrom i srčanom igrom stigli do izjednačenja u 67. minutu susreta, a već u 80. minutu, postigli gol koji im je doneo pobedu. Strelac je bio Skijafino, junak koji je svoju Zemlju “popeo na tron svetskog fudbala” 16. jula 1950. godine - dana kada su Brazilci palili svoje zastave.
Nakon neopisive euforije i gromoglasnog navijanja, tribinama “Marakane” zavladao je očaj i više nije bilo povratka! Brazil je od Zemlje šampiona koja je slavila još jedan istorijski dan, postao Zemlja tuge i jecaja, Zemlja koja je obeležila dan žalosti. Više od 300 brazilskih navijača izvršilo je samoubistvo nakon ovog meča.

Organizatori ovog takmičenja, poraženi neuspehom nacionalnog tima, napustili su stadion a ceremonija dodele pehara nije ni održana. Žil Rime, francuski fudbalski radnik zaslužan za odigravanje prvog Svetskog prvenstva u fudbalu, morao je kapitenu Urugvaja lično da uruči pehar, i to nakon što ga je jedva pronašao u nastaloj gužvi. Od te godine ovaj pehar počasno nosi ime Žila Rimea.
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.