Izvor: Politika, 04.Sep.2015, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veslači osvojili dve svetske bronze

Dvojac s kormilarom u sastavu Pivač, Mačković, kormilar Mladenović i Stanojević u skifu za lake veslače osvojili treća mesta na Svetskom seniorskom prvenstvu. – Olimpijci Vasić i Beđik danas veslaju za odličja

Iako su najvažniji cilj našeg veslanja na Svetskom prvenstvu u Ožibeleu bile kvote za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, pogotovo ako se osvoje medaljama, i bronzana odličja u neolimpijskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << disciplinama koje su osvojili Miloš Stanojević u skifu za lake veslače i dvojac s kormilarom u sastavu Viktor Pivač, Martin Mačković, kormilar Luka Mladenović pravi su podvizi.

Na to upućuje i podatak da su u ovom veku na 14 seniorskih šampionata sveta naše posade osvojile samo četiri medalje, a tri su izborene u neolimpijskim disciplinama. Prvo odličje, srebrno, i to u olimpijskoj disciplini, u dvojcu bez kormilara osvojili su Đorđe Višacki i Nikola Stojić 2001. Jedino zlato osvojili su u dvojcu s kormilarom 2006. Nikola Stojić, Jovan Popović i kormilar Ivan Ninković, a godinu dana kasnije četverac s kormilarom u sastavu Marko Marjanović, Jovan Popović, Goran Jagar, Nikola Stojić, kormilar Saša Mimić osvojio je srebrnu medalju. Dvojac i četverac s kormilarom poslednji put bili su na programu olimpijskih igara 1992. godine, a poslednje odličje na svetskim šampionatima u lakom dvojcu bez kormilara, disciplini koja se nikad nije nalazila na olimpijskom programu, osvojili su 2009. Nenad Babović i Miloš Tomić.

Svaka od dve bronze u Ožibeleu ima svoju vrednost. U dvojcu s kormilarom ona se krije u činjenici da je posada Srbije ubedljivo najmlađa u konkurenciji osam posada koje su se nadmetale za medalje. Viktor Pivač i Martin Mačković su rođeni 1995. i mnogo mlađi čak i od kormilara rivalskih čamaca, a kormilar Luka Mladenović ima samo 13 godina. Uprkos tome, u repesažu izborili su mesto u finalu i onda s 6:59,53 osvojili bronzu nadmašivši posade Južne Afrike, Belorusije i domaćina Francuske. Brži su bili samo pobednici Britanci (6:51,31) i vicešampioni Nemci (6:57,36).

– Pivač i Mačković su bili najbolji kada je bilo najpotrebnije – u okršaju za medalje. Od početka do kraja bili su fanatično borbeni, na kraju izveslavši finale sa 105 odsto svojih mogućnosti. Ovo je veliki rezultat tim pre što su Pivač i Mačković pre samo nešto više od mesec dana osvojili bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu za mlađe seniore. Trebalo ih je najpre povratiti posle svih napora uloženih u Plovdivu, a zatim pripremiti za disciplinu koja je jedna od najzahtevnijih s obzirom na to da ima i kormilara. Čestitam im na ogromnom uspehu – rekao je trener reprezentacije Aleksandar Ivković.

Posle mlađe seniorske bronze osvojene u dvojcu bez kormilara u Plovdivu Pivač i Mačković nisu imali u planu seniorsko prvenstvo sveta…

– Ova medalja je pokazala da nismo pogrešili što smo se ipak odlučili za nastup u Ožibeleu. Presrećan sam, pogotovo što sam ponovo veslao s velikim prijateljem Viktorom, a i Luka je odradio ogroman deo posla i značajno doprineo ovom uspehu – istakao je Martin Mačković koji je juče uz bronzu proslavio 20. rođendan.

I Pivač, koji je 20. rođendan proslavio 18. avgusta, bio je jednako zadovoljan:

– Bilo je mnogo teže nego u Plovdivu, jer smo veslali protiv mnogo starijih i iskusnijih veslača. U finalu na polovini trke pokušali su da nas slome i da nas zaplaše. Međutim, nismo se dali. Veslali smo svoju najbolju trku u Ožibeleu, ostali u kombinaciji za postolje i zahvaljujući i Luki u poslednjih 500 metara krenuli u nezadrživ pohod na postolje – rekao je Pivač.

Kormilar Luka Mladenović ima 13 godina i veslanjem se bavi od prošle godine:

– Srećan sam što sam imao čast da budem kormilar na Svetskom prvenstvu za seniore. Takmičenje je bilo teško, imao sam tremu, ali bi ona nestajala kada god bi počela trka. Pokušao sam samo da radim ono što smo vežbali na treninzima. Uspeli smo u tome, pogotovo u finalu, i na kraju stigli do postolja. Ne mogu da opišem koliku sreću osećam…

Vrednost bronze Miloša Stanojevića u skifu za lake veslače podiže jaka konkurencija koju su činila 34 takmičara, a on je u svakoj trci, pa i finalnoj, bio na visini zadatka.

– Kao što sam rekao pre početka šampionata jedini cilj mi je bio da izveslam vreme oko 6:55 minuta. Uspeo sam u tome i ostvario ogroman uspeh. Za to sam zahvalan svom treneru iz francuskog kluba ACBB Sedriku Tublanu, s kojim sam u proteklom periodu odradio odličan posao, a srebro na Svetskom kupu u Lucernu i ova bronza najbolji su dokaz. Za još bolji plasman i rezultat nedostajalo mi je malo više vremena, jer u tehničkom smislu imam još prostora za napredak – rekao je 31-godišnji Stanojević, nekad član našeg trofejnog lakog četverca.

Stanojević je medalju obezbedio mnogo pre finiša. Vodio je sve do poslednje četvrtine staze a prednost koju je imao uspeli su da nadoknade samo pobednik Novozelanđanin Ling (6:53,80) i Slovenac Rajko Hrvat (6:54,59), a predstavnici velikih veslačkih sila Nemačke (Štajnhubel), SAD (Trodžan) i Velike Britanije (Kirkvud) nisu uspeli da nadmaše njegovih planiranih 6:55,88 minuta.

Danas u 13.30 časova u A finalu dvojaca bez kormilara i borbi za medalje veslaće Miloš Vasić i Nenad Beđik, jedina naša posada koja je u Ožibeleu izborila nastup na Olimpijskim igrama u Riju. Ne postoji sumnja da će ih ovaj uspeh uspavati i da neće dati sve da osvoje prvo zajedničko odličje na svetskim šampionatima. Ove sezone već su osvojili bronze na Evropskom prvenstvu i Svetskom kupu i zaslužili mesto broj tri među kandidatima za odličja iza svetskih i olimpijskih šampiona Novozelanđana Bonda i Mareje i vicešampiona sveta i prvaka Evrope Britanaca Lendgridža i Foda...

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.