Večeras u Sao Paulu: Holandija – Argentina

Izvor: Politika, 08.Jul.2014, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večeras u Sao Paulu: Holandija – Argentina

Biće ovo peti odršaj fudbalskih velesila na mundijalima (22 č po našem vremenu). – Maskerano: Ovaj holandski tim ima dosta iskustva, gladni su uspeha, maramo biti oprezni”. – Van Persi: Korak do sna.– Sudi Turčin Čanej Čakir

Holandija i Argentina, ovogodišnji polufinalisti svetskog prvenstva u Brazilu, sastali su se poslednji put pre osam godina na Mundijalu u Nemačkoj. Tada su u grupnoj fazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << takmičenja ove dve reprezentacije igrale bez. Večerašnji okršaj u Sao Paulu, peti po redu, biće po mnogo čemu jedan od najinteresantnijih. Biće to po mnogima susdar dve fudbalske filozofije, dva potpuno različćita koncepta fudbala, ali i sudar fudbalskih divova.

Ove dve reprezentacije su se prvi put sastale  1974. godine kada su Holanđani sa Johanom Krojfom prosto deklasirali svog protivnika. Četiri godine kasnije Argentina je na domaćem terenu sa sjajnim Mariom Kempesom žestoko uzvratila. Bila je to slatka osveta od 3:1 a Kempes je tada kazao:

„Možda moj gol nije bio najlepši ali je svakako bilo vrlo uzbudljivo pobediti Holandiju i vratiti im revanš za težak poraz”.

U Francuskoj 1998. godine Holandija je sa sjajnim Denisom Berkampom, koji je bukvalno u poslednjim sekundama meča postigao pobedonosni pogodak (2:1), ostvarila važnu pobedu u četvrtfinalu. Danas, se mnogi s pravom pitaju kakav će rasplet biti u petom susretu ova dva fudbalska velika?

Pre nešto više od deset godina Havijer Maskerano je nastupao za mladu selekciju svoje zemlje na svetskom prvenstvu u Abu Dabiju. Tada su „gaučosi” izgubili od Brazila. Nije mogao da sakrije tugu i suze posle poraza. Danas, deset godina kasnije, njegov pogled usmeren je ka novom velikom ispitu. Više od decenije je prošlo od tada a u međuvremenu Maksrano je sa nacionalnim timom osvojio dva olimpijska zlata i sakupio više od 100 mečeva za Argentinu. Iako je Mesi igrač oko koga se zapravo vrti igra Argentinaca, mnogi smatraju da je Maskrano duhovni vođa tima.

Ni posle pobede nad Belgijom u četvrtfinalu nije mogao da sakrije suze, ali ovog puta za razliku od poraza sa Brazilom, ovo su bile suze radosnice.

– Oduševljeni smo plasmanom u polufinale Mundijala, ali to naravno nije naš krajnji cilj. Stalno moramo da imamo na umu da nas još samo jedan meč deli od finala, kaže sjajni fudbaler.

Argentina je eliminisana od Nemačke 2006. godine i to u četvrtfinalu. Na šampionatu u Brazilu Maskerano je jedan od retkih fudbalera koji je odigrao svih 480 minuta.

– Trudim se da ne odstupam od zacrtanih principa i ciljeva. Tačno je da između Holandije i nas postoji tradicija rivalstva. Ovaj Holandski tim ima dosta iskustva. Gladni su uspeha i svakako da posle poraza u finalu u Južnoj Africi traže novu šansu.

Maskerano o Lionelu Mesiju kaže:

– Lav nas je spasao u nekoliko utakmica, ali ne možemo se osloniti samo na njega. Tim bi trebalo da ga podrži, da čitavom fudbalskom svetu pokažemo da smo sjajan kolektiv. Naš cilj je da igramo na „Marakani” 13. jula, istakao je Maskerano.

Sa druge strane, opasni Holanđani, koje pre svega krasi disciplina najavljuju borbu za drugo uzastopno finale.

– Svesni smo da nas čeka težak zadatak, da je Argentina posebno motivisana s obzirom da igra na svom kontinentu. Sa druge strane imali smo tešku utakmicu protiv Kostarike, videli da nam puno toga nedostaje. Ipak, verujem da uz dobar početak i maksimalnu angažovanost svakog pojedinca, i činjenicu da nas još samo korak deli do velikog sna, možemo da pobedimo Argentinu, kaže Van Persi.

Holanđani najveće nade polažu u napadački tandem: Van Persi – Roben.

– Tempirao sam formu za Mundijal. Osećam se veoma dobro. Jedva čekamo okršaj sa velikim protivnikom, ne krije sjajni napadač „lala” i jedan nod najboljih igrača minhenskog Bajerna.

Na stadiona „ Korintijans arena” u Sao Paulu očekuje se uzavrela atmosfera i pune tribine. Fifa je odlučila da meč vodi Turčin Čanej Čakir jedan od najboljih evropskih i svetskih delilaca pravde.

Holandija: Kilesen, Verhagen, De Jong, Martins, Blind, Van Persi, Snajder, Roben, Kujt, De Guzman, Mertens.

Argentina: Romero, Garaj, Zabaleta, Bilja, Aguero, Iguain, Mesi, Maskerano, Demikelis, Laveci, Basanta.

Dragan Todorović

objavljeno: 09.07.2014
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.