Srbija spremna za rušenje trona

Izvor: Politika, 07.Sep.2010, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija spremna za rušenje trona

Večeras u 17 časova u Istanbulu prva četvrtfinalna utakmica Svetskog prvenstva za košarkaše: Srbija – Španija. – Posle poraza u finalu Prvenstva Evrope u Poljskoj, druga prilika za Srbiju da prekine višegodišnju dominaciju Španije. – Teodosić najavljuje bolju igru, Krstić vraćanje duga

Od našeg specijalnog izveštača

Istanbul, 7. septembra – Dok se praktično satima meri vreme do početka najvažnijeg ispita srpskog košarkaškog tima na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svetskom prvenstvu, gotovo idilična atmosfera u našem taboru može da se protumači samo na dva načina: ili otimizmom teraju strah od svetskog i evropskog prvaka, ili su Krstić i drugovi toliko sigurni u svoju igru, talenat i motiv. Na razmišljanje da je pre ovo drugo u pitanju, naveo nas je i Miloš Teodosić. Jedan od naših najvećih aduta u Turskoj, konačno je izašao iz „ilegale“, odlučio da razmeni po koju s izveštačima, čak se i nasmejao.

„Veliki Miloš“ iz Poljske, član startne petorke i najkorisniji igrač Evrolige, svestan je da je ostao dužan na parketu. Za početak priznanje je dovoljno, a „oproštaj“ će dobiti ako se obistine njegova obećanja, u paklu dvorane „Sinan Erden“ protiv tima koji svi već vide u finalu. Početak je zakazan za 17 sati, a dva kasnije, nadamo se, šampanjac će se piti u našoj svlačionici.

– Osećam se sjajno, ali to nije toliko važno, ne mislim da sam najveća opasnost po Špance. Jedan igrač ne odlučuje velike mečeve, već tim. Spreman sam maksimalno, ali žao mi je što protiv Hrvata nisam pokazao koliko mogu. Iskupiću se protiv Španaca – samokritičan je bio najbolji evropski plejmejker.

Nema stručnjaka ili navijača koji Teodosića ipak ne stavlja u prvi plan , jer ništa ni od našeg jakog tima bez bilo kog  pojedinca, a on i Krstić su prvi među jednakima, baš kao i Navaro, Fernandez...

– Treba da pokažemo pravo lice i pariramo im agresivnom igrom, bez pardona. Iskusniji smo za godinu dana u odnosu na poslednji meč sa Španijom. I upravo je to činjenica koja nam daje za pravo da razmišljamo o pobedi, plasmanu u polufinale. Biće teško jer oni su i individualno i kao tim izvanredni, tako da ni jednog igrača ne bih mogao da izdvojim da pravi razliku. Međutim, moramo pre svega da gledamo našu igru. Spremni smo da odigramo sjajnu utakmicu – zaključio je prvi organizator igre.

Ne treba posebno isticati koliko samouvereni Teodosić uliva poverenje timu. Od njegove igre zavisi i koliko će Krstić dobiti upotrebljivih lopti i koliko će „fora“ prodati Marku Gasolu, bleđoj kopiji starijeg brata.

– U poljskom finalu nismo odigrali kako možemo. Znamo da je ovaj meč nešto sasvim drugo, ali da nam duguju, duguju. Sigurno se neće dogoditi da ponovo budemo psihološki nepripremljeni. Imamo čime da ih napadnemo, neće srce biti ispred znanja i razuma. Lakše će nam biti kad nema Paua Gasola, ali ni Mark nije za potcenjivanje. Imao je dobru sezonu u Memfisu i poznajem ga prilično dobro. Spreman sam za taj duel. Čujem da ima problema sa anginom, ali sigurno će biti na parketu. Niko ne ćeli da propusti ovako veliku utakmicu – naglasio je Krstić.

Najbolju igru tima, ali i svoju, očekuje Nemanja Bjelica. Ovaj talentovani momak platio je cenu odlaska u Ameriku na draft, pa je bez dana odmora ušao u ritam teških priprema i nije u Turskoj pokazao sav raskošni repertoar.

– Već smo ostvarili uspeh, a Španci bi bili bonus. Još nismo pokazali najbolju partiju. Najspremnija smo ekipa na šampionatu i moramo da ih napadnemo iz svih oružja. Bez boljeg Gasola preneli su težište igre na spoljnu liniju, ali imamo čime da im pariramo, bez obzira što su Navaro i Fernandez najbolji igrači na šampionatu. Postaviće nam „zonu“ jer nismo ubacivali kako umemo. Nije u pitanju forma, lopta nas jednostavno nije htela. Mislim da ćemo protiv njih da se „otkačimo“. Imamo snažnu unutrašnju igru, ne vidim ko bez posledica može da čuva Krstića. I „četvorke“ su nam sjajne, neverovatno je koliko Veličković, Savanović i Mačvan razumeju košarku – optimista je Bjelica.

Dve reprezentacije dan uoči duela imale su isti ritam treninga. Naši su vežbali u pomoćnoj sali kompelksa „Sinan Erden“, a Španci u dvorani „Abdi Ipekči“. Na večernjem treningu naš tim je bio kompletan, s Markovićem i Kešeljom, a i u redovima rivala veruju da će istrčati na parket u punom sastavu. Španski izveštači nisu toliko sigurni u pobedu i uveliko pišu da „mladi srpski tim može do velikog rezultata“ . Ipak, podvlače da Srbija i dalje treba da dobije dozvolu „furije“ za prolazak dalje. To verovatno odgovara istini. Jer, tim u kojem nema mesta za igrače kao što su Kabezas, Blanko, Rodrigez, Sada ili Triguera, mora se maksimalno poštovati. Igrači su daleko umereniji. Mnogi od njih dobro znaju koliko vrede Savanović, Veličković i Perović koji su im „ispred nosa“, a Rudi Fernandez nije propustio priliku da istakne kapitena Krstića.

– Čeka nas težak meč jer Srbija ima izuzetno dobar tim u kom je prva zvezda Krstić. Već u Poljskoj napravili ste veliki uspeh i posle toga ništa više neće biti iznenađenje. Verujem da i bez lidera Paua Gasola imamo igru koja će biti dovoljna za put do finala, što je naš cilj – rekao je Fernadez, momak sa NBA iskustvom, uz Navara najveća opasnost po koš naše reprezentacije.

Dve selekcije odigraće sedmi meč na svetskim prvenstvima. Nerešeno je, mada su Španci jedan dobili službenim rezultatom (1950). Uzbuđenja i neizvesnosti sigurno neće izostati. To je istakao i Duško Savanović u relaksirajućoj poruci zemljacima:

– Kupite pivo, nešto za grickanje i uživajte u dobroj košarci. I našoj pobedi...

Mirko Stojaković

objavljeno: 08.09.2010.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KRSTIĆ: ŽIVIM ZA OVAJ DAN

Izvor: Kurir, 08.Sep.2010, 08:47

Došao je i taj dan! Košarkaši Srbije večeras (17.00, RTS) protiv Španije igraju četvrtfinalnu utakmicu Svetskog prvenstva u Turskoj..Došao je i taj dan!..Košarkaši Srbije večeras (17.00, RTS) protiv Španije igraju četvrtfinalnu utakmicu Svetskog prvenstva u Turskoj. Kapiten Nenad Krstić...

Nastavak na Kurir...

Srbija - Španija 44:38 (druga četvrtina)

Izvor: Sportske.net, 08.Sep.2010

Srbija počela četvrtfinalni duel protiv favorizovane Španije, aktuelnog evropskog i svetskog prvaka. Svojevrsni ''ispit zrelosti'' ove generacije ''orlova'' i velika prilika da se prekine dominacija Španaca. Prva četvrtina protekla u boljoj igri Srbije, u jednom trenutku imala je i deset poena prednosti,...

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.