SRBIJA NAJVIŠA SELEKCIJA NA SVETSKOM PRVENSTVU

Izvor: Kurir, 05.Jun.2010, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA NAJVIŠA SELEKCIJA NA SVETSKOM PRVENSTVU

Mi smo Srbi, najjači smo, najjači... Reprezentativci Srbije najviša su selekcija na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi i druga po težini, pa s pravom možemo reći da su Antićevi „orlovi“ najsnažniji i najmasivniji tim na šampionatu! Prosečno, svaki „orao“ visok je 185,9 centimetara i težak 79,9 kilograma, a još jedan veliki plus Srbije je to što su reprezentativci naše zemlje, sa prosekom od tačno 26 godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << među najmlađima na Mundijalu.

Slovenačka televizija, sabirajući podatke o visini i težini 736 fudbalera koji će učestvovati na predstojećem Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi, došla je do zanimljivih podataka. Iako Balkan ima samo tri predstavnika na Mundijalu, fudbaleri sa našeg poluostrva daleko su fizički superiorniji u odnosu na ostatak sveta.

Naime, 23 fudbalera koji će braniti boje Srbije na SP prosečno su visoki 185,9 centimetara, što je najviše od svih selekcija učesnica smotre najboljih svetskih nacionalnih ekipa. Grci i Slovenci su za nešto manje od jednog centimetra niži od Srba, dok su „zmajčeki“ najteža selekcija, sa prosekom od 80,2 kilograma. „Orlovi“ su lakši za 300, a „heleni“ za 400 grama od Slovenije, pa je jasno da ove tri reprezentacije sa Balkanskog poluostrva imaju fizičke predispozicije bolje od svih ostalih učesnika Mundijala.

Takođe, Srbija je jedan od najmlađih selekcija na turniru. Prosečna starost reprezentacije Radomira Antića tačno je 26 godina, što „orlove“ svrstava na sedmo mesto liste najmlađih selekcija na Svetskom prvenstvu. Nacionalni tim Gane, koju predvodi Milovan Rajevac, najmlađi je na Mundijalu (24,1), dok su Englezi najstariji sa 28,7 godina.

Zanimljivo je da će šampion Španije Barselona imati čak 14 fudbalera na ovogodišnjem prvenstvu sveta, a 118 učesnika turnira nastupa u Premijer ligi. Rekorderi po broju nastupa za nacionalni tim su Kamerunac Rigober Song i igrač Hondurasa Armando Gevara, sa po 133 meča u dresu reprezentacija.

Žigić najviši, Kone najniži

Reprezentacija Srbije u svojim redovima ima najvišeg fudbalera na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi - Nikolu Žigića. Centarfor Valensije visok je 203 centimetara, dva više od Engleza Pitera Krauča, odnosno tri od Grka Kostasa Čalkijasa.

Meksikanac Nelson Matijas i reprezentativac Obale Slonovače Bakari Kone su, sa visinom od 1,63 metra, najniži fudbaleri Mundijala. Najstariji učesnik turnira je golman „gordog Albiona“ Dejvid Džejms, koji 1. avgusta puni 40 godina, a najmlađi je Danac rođen 14. februara 1992. Kristijan Eriksen.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.