Mundobasket: Srbija rutinski sa Austrijom

Izvor: B92, 24.Nov.2017, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mundobasket: Srbija rutinski sa Austrijom

Reprezentacija Srbije pobedila je Austriju na otvaranju grupe G kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini 2019. godine – 85:64 (17:12, 27:17, 15:13, 26:22).

'Orlovi', iako lišeni pomoći igrača iz NBA i Evrolige, zbog dobro poznatog sukoba FIBA i ULEB, nisu imali nikakvih problema da opravdaju ulogu apsolutnih favorita.

Selektor Aleksandar Đorđević dao je priliku svim igračima, i svi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su se upisali u strelce, pred nešto više od 2.500 navijača u hali Aleksandar Nikolić, a neizvesnosti oko pobednika apsolutno nije bilo.

Sam početak susreta obeležila je konfuzna igra i veliki broj grešaka na obe strane, ali je naša selekcija i u takvom stanju stvari uspela da napravi prvu osetniju razliku. Gosti su uspeli da uzvrate i da se vrate u meč, ali je već sredinom druge deonice Srbija stvorila dvocifrenu prednost koju je samo postepeno uvećavala do kraja susreta.

Tri dana kasnije, Srbiju u ponedeljak očekuje duel sa Gruzijom na istom mestu i u istom terminu, kada će Sale na raspolaganju imati i petorku iz redova šampiona Srbije, Crvene zvezde – Nemanju Dangubića, Ognjena Dobrića, Nikolu Jovanovića, Nikolu Radičevića i Branka Lazića.

U drugom meču naše grupe, Nemačka je takođe kao domaćin savladala Gruziju 79:70.

Najraspoloženiji za igru bio je Ivan Paunić sa 16 poena (5/5 za dva, 2/3 za tri), četiri skoka, tri asistencije i dve krađem a odlično su ga pratili Miroslav Raduljica i Marko Simonović sa po poenom manje, s tim da je Radulja imao i osam uhvaćenih lopti.

Istakli su se još i Stefan Birčević, Dejan Todorović i Đorđe Gagić sa po osam poena, dok je kapiten Milan Mačvan ubacio 6.

Pre starta meča Vladimiru Štimcu, koji je prošle nedelje objavio da se povlači iz nacionalnog tima, priređena je mala svečanost, uručen mu je uramljeni dres, a publika je svog ljubimca pozdravila velikim aplauzom.

U redovima Austrije najefikasniji bio je Rašid Mahalbašišć sa 15 poena, uz četiri skoka.

Novak Đoković, najbolji teniser u istoriji Srbije, stigao je na drugo poluvreme susreta u društvu supruge Jelene i izvazvao novo oduševljenje Pionira.

KRAJ – Srbija je potpuno zasluženo opravdala ulogu favorita i zabeležila prvu pobedu na putu ka plasmanu na Svetsko prevenstvo u Kini 2019. godine –

8' – Već u sledećem napadu odgovara Paunić van linije 6,75, a u međuvremenu priliku da debituje za Srbiju dobija i Aleksa Radanov, mladi prejmejker FMP Železnika, dok je prednost 'Orlova' postepeno rasla – 80:59.

6' – Usledio je novi period bez poena na obe strane, preko 100 sekundi, koji prekidaju Raduljica, odnosno Radoš pogotkom za tri – 73:56.

4' – Simonović novom trojkom povećava prednost Srbije na +20, Stefan Birčević lepo polaže, a gosti u nešto lakšem ritmu uspevaju da poentiraju – 71:53.

2' – Da sve i definitivno bude gotovo pobrnuli se Simonović trojkom i Miroslav Raduljica sa šest vezanih poena, a Austija je samo povremeno uspevala da odgovori – 65:49.

10' – Takav ritam ostao je i u poslednjih 120 sekundi, ali to nije uticalo na veliku i sigurnu prednost Srbije – 59:42.

8' – U finišu treće deonice došlo je do novog perioda koji je obeležio nešto veći broj promašaja, posebno sa linije za slobodna bacanja, pa rezultat gotovo da se nije menjao – 57:39.

6' – Austrijanci su ponovo počeli da se muče u fazi napada, što naši igrači nisu propustili da se ponovo 'odlepe' na nešto veću prednost. Klepic to na kratko prekida trojkom, ali istom merom odgovara Ilija Đoković, za svoje prve poene u nacionalnom dresu – 54:37.

4' – Nešto lošiji period igre Srbije prekida Raduljica sa tri pogođena bacanja iz ukupno četiri pokušaja, pre nego što su arbitri bespotrebno svirali nesportsku ličnu grešku Marku Simonoviću. Ipak, Austrijanci ne uspevaju da iskoriste poklon i neupisuju nijedan poen – 49:35.

2' – Novak Đoković, najbolji srpski teniser, stigao je na drugo poluvreme susreta, a naši momci, da li pod utiskom, dozvolili su Austriji da se dodatno približi, uz samo jedan pogodak iz igre preko Paunića – 46:35.

POLUVREME – Delovalo je da će Srbija dodatno uvećati već ogromno vođstvo pred odlazak na odmor, pogotovo posle mini-serije od 5:0, ali gosti onda pogađaju novu trojku, dobijaju i loptu sa strane, a zatim i tri slobodna bacajna, pa uspevaju delimično da ublaže minus – 44:29.

8' – Bilo je dovoljno da 'Orlovi' samo malo zategnu u odbrani kako bi došli do željenog rezutlata, da bi Koh konačno prekinuo post svog tima, pogodivši za tri, posle polovičnog učinka Pena sa penala. Usledila je nova serija grešaka na obe strane, pa trojka i dvojka Austrije – 37:21.

6' – Momak koji je prošlog leta igrao Letnju NBA ligu za Čikago Bulse, Todorović pogađa novu trojku, posle sjajne asistencije Stefana Pena, iz kornera, Austrijanci dva puta ne uspevaju da poentiraju, pa njihov selektor još jednom reaguje. Ni to nije pomoglo gostima, da bi Radulica i ponovo Todorović doneli ogromnu prednost Srbiji – 34:16.

4' – Srbija je i u ovakvom ritmu bez previše muke uspevala da održava, odnosno povećava razliku. Paunović je vezao dve dobre role u odbrani, a Simonović i Dejan Todorović po trojku za novu najveću prednost našeg tima i novi tajm-aut klupe rivala – 27:16.

2' – Ni početak drugog dela igre niej nam doneo preterano kvalitetniju igru, a i sada smo u uvodna dva minuta igre videli svega po koš na obe strane – 19:14.

10' – Austrijanci uspevaju da vrate jednu trojku, ali onda prave dva faula – Paunić pogađa jedno, a Miroslav Raduljica oba bacanja. Nastavilo se sa faulovima. Austrijanci sada pogađaju jedno bacanja, dok Milan Mačvan sa dva promašaja sa linije stavlja tačku na prvu četvrtinu – 17:12.

8' – Ipak, stvari se brzo vraćaju u ravnotežu. Najpre Marko Simonović pogađa za tri, potom isto čini i Stefan Birčević, pa naša selekcija brzo vraća osetniju prednost – 15:8.

6' – Mučenje Austrije prekidaju Mahalbašić i Radoš laganim poenima, Koh seriju produžuje na 6:0, a izuzetno konfuznu igru našeg tima kažnjava isti igrač za totalni povratak gostiju – 9:8.

4' – Naša ekipa brže je uhvatila ritam, pa je posle pogođenih slobodnih bacanja Milana Mačvana, odnosno trojke Paunića otišla na sedam poena razlike, i dalje bez primljenog koša – 9:0.

2' – Srbija je prva došla do lopte, ali u uvodnih 120 sekundi gledali smo samo serije grešaka, loših dodavanja i promašen polaganja, da bi Ivan Paunić prekinuo post pogotkom za dva – 2:0.
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Orlovi" poleteli ka Kini - Na startu rutina sa Austrijom

Izvor: Sportske.net, 24.Nov.2017

Vicešampion sveta i Evrope pobedom je otvorio kvalifikacioni ciklus za odlazak na Svetsko prvenstvo u Kini...Borbu za plasman na Svetsko prvenstvo u Kini košarkaška reprezentacija Srbije započela je ubedljivim trijumfom nad selekcijom Austrije..."Orlovi" su večeras u hali "Aleksandar Nikolić" tukli...

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.