Mundijal u Kataru – velika pobeda arapskog sveta

Izvor: RTS, 30.Okt.2019, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mundijal u Kataru – velika pobeda arapskog sveta

Pošto je dobio organizaciju Svetskog prvenstva 2022. godine, Katar je objavio da će prvenstvo biti svečano otvoreno na stadionu Lusail na kojem će se igrati i finalna utakmnica. Stadion, kapaciteta 86 hiljada ljudi, biće gotov do kraja ove godine.
Katar se za SP 2022. godine nadmetao sa Australijom, Japanom, Južnom Korejom i Sjedinjenim Američkim Državama i nakon četvrtog kruga glasanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dobio je organizaciju.

U finalu je bio i Japan, a Katar je u poslednjem krugu dobio 14 od 22 glasa Izvršnog odbora.
Pojavili su se nacrti pet stadiona na kojima će se igrati utakmice 2022. godine. Slogan organizatora prvenstva "Očekujte čudo" će se pokazati u punom sjaju.
"Ponosan sam zbog te odluke. Ovo je velika pobeda arapskoga sveta", poručuje trener Real Madrida Zinedin Zidan.
Organizator će uloziti neverovatnih 42,9 milijardi dolara u infrastrukturu, kako bi se izgradilo ukupno devet stadiona a tri renovirala. Planirana su prava čuda infrastrukture a jedan stadion bice na veštačkom ostrvu do kojeg ce se dolaziti tunelom i mostom. Minimalni kapacitet stadiona je 40 hiljada gledalaca.
"Uveren sam da će Katar fantastično organizovati SP. Oni su mala zemlja ogromnih mogućnosti. Isto tako, nije ovo samo pobeda arapskog sveta već i dokaz da je Bliski Istok spreman da organizuje ovako velike sportske smotre. Uveren sam u lepotu Mondijala, lepu organizaciju i nezaboravnu atmosferu.", smatra popularni Zi-Zu, poreklom iz Alžira.
Katar je država na Arapskom poluostrvu sa nešto više od milion i po stanovnika. Međutim, nije najmanja država koja je organizovala SP. Manje stanovnika imao je Urugvaj 1930. godine.
To je izuzetno bogata zemlja zbog ogromnih rezervi nafte i zemnog gasa koji čine većinu izvoza i više od polovine bruto društvenog proizvoda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.