Lovac na ofsajde – zaboravite VAR, stiže SAOT

Izvor: B92, 10.Feb.2022, 10:45

"Lovac na ofsajde" – zaboravite VAR, stiže SAOT

Istorijska promena sprema se u fudbalu.

Poluatomatizovani ofsajd je nova tehnologija koju FIFA testira tokom mečeva Svetskog klupskog prvenstva i tvrdi da su rezultati odlični.

Softver veštačke inteligencije omogućava da se prati svaki igrač i brzo reaguje u slučaju nedozvoljene pozicije.

"Ako pustim ovaj konkretan incident do kraja, loptu zapravo prima igrač na suprotnoj strani terena. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Odbrambena linija ovde je zapravo prikazana ramenom igrača, i ako prođem kroz video, možemo da vidimo da će se ta pozicija promeniti u zavisnosti od položaja tela igrača dok se igra", objašnjava SAOT demonstrator.

Među najvećim manama VAR-a, odnosno video tehnologije, mnogu su navodili odugovlačenje prilikom donošenja odluke i usporavanje utakmice. Uvođenjem SAOT-a, to će biti prošlost.

"Sa poluautomatskim ofsajdom dobijamo tačke podataka i ove tačke podataka se mogu prevesti u animaciju. Dakle, znamo gde je rame, znamo gde je, na primer, koleno. I uzimajući te podatke, možemo da uđemo u 3D svet i možemo da kreiramo animacije, koje mogu savršeno da objasne da li je igrač bio u nedozvoljenoj poziciji, koliko je taj igrač bio u ofsajdu, i to stavljamo u animaciju koja će se deliti sa TV i možemo na jasniji način da obavestimo gledaoce o odlukama o ofsajdu", kaže Sebastijan Runge, direktor fudbalske tehnologije FIFA.

Predsednik FIFA sudijskog komiteta Pjerluiđi Kolina kaže da to nije robot ofsajd jer će sudije i dalje imati poslednju reč.



"Znam da je neko to nazvao 'robot ofsajd'. Nije. Sudije i pomoćni arbitri su i dalje odgovorni za odluku na terenu za igru. Tehnologija im pruža samo podršku da donesu tačnije i brže odluke, posebno kada je ofsajd. Obično, sa drugim tehnologijama, potrebno je duže vreme da se donese konačna odluka"
, kaže Kolina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.