Kultura Afrike me je opčinila

Izvor: Blic, 27.Dec.2009, 03:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kultura Afrike me je opčinila

Jelena Marković, predstavnica Srbije na izboru za mis sveta koje je nedavno održano u Južnoj Africi, donosi fenomenalne utiske s ove manifestacije. U razgovoru za “Blic”, aktuelna mis Srbije priča kako je na žrebu za svetsko prvenstvo u fudbalu u Kejptaunu, cela dvorana njoj pevala rođendansku pesmu, zatim priča o susretu s predsednikom države, avanturama u džungli i druženju s ostalim lepoticama iz celog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sveta.

– Bilo je odlično. Devojke su bile fantastične i ako sam ikada imala neke predrasude, sve su nestale. Nije bilo nikakvih odmeravanja u početku, a i posle je bila jedna zdrava atmosfera. Imale smo dosta obaveza, ali bilo je i slobodnog vremena. Meni je najveća čast bila što sam upoznala predsednika Južne Afrike, pogotovo što se tamo održava svetsko prvenstvo u fudbalu – kaže misica Jelena Marković, inače studentkinja prava iz Požege.

– Fenomenalno je bilo. Taj dan kada smo imali prijem kod predsednika, sve devojke su imale priliku da se pozdrave, kratko porazgovaraju i fotografišu se s predsednikom. Mene je zaista oduševio koliko je čovek neposredan i prirodan. Nisam stigla nešto mnogo da pričam s njim, samo sam stigla da mu kažem da sam iz Srbije, odakle mu donosim velike pozdrave, kao i da sam oduševljena Nelsonom Mendelom. On takođe nije krio oduševljenje Mendelom, uostalom, tamo ga zaista svi obožavaju – priča oduševljeno misica koja je u Južnoj Africi proslavila rođendan, i to na sasvim poseban način.

– Pa žreb za Svetsko fudbalsko prvenstvo pao je baš na moj rođendan i priredili su mi neverovatnu žurku. Nas 32 devojke iz zemalja učesnica svetskog prvenstva pratile smo izvlačenje u Kejptaunu. U jednom momentu su me pozvali da izađem na binu, a inače, bila sam u dresu reprezentacije Srbije, čak sam obula i kopačke, iako mi je bilo malo teško da hodam, a onda su svi prisutni počeli da pevaju rođendansku pesmu namenjenu meni. To je bio potpuno neverovatan doživljaj i jedini put kada sam zaplakala na pripremama. Nedostajali su mi prijatelji i cela ta atmosfera me ponela. Sutradan se o tome dosta pisalo u novinama i gostovala sam u jutarnjim programima, tako da je to dosta bilo medijski ispraćeno jer sam se nametnula tom pričom o sportu i Srbiji. Tada nas je primio i gradonačelnik Kejptauna, a posle smo bili na žurci gde smo okupili celu bivšu Jugoslaviju i bilo je fenomenalno – priseća se Jelena.

Pored toga, ona ističe da joj je u sećanju ostao i izlet u džunglu i neposredni susret sa životinjama.

– Išli smo na safari u Zimbali, mesto na jugu. Tri dana smo provele u džungli, u kućicama u kojima je bilo smešteno po nekoliko nas devojaka i tada sam osetila neposredni kontakt sa džunglom. Naravno postojalo je obezbeđenje, ali, recimo, na terasi smo viđali, majmune, zmije" Majmuni su čak krali novac i hranu nekim devojkama, a postavljeni su i znakovi upozorenja da se ne hrane jer mogu da postanu agresivni – objašnjava zvanično najlepša Srpkinja, kojoj su se dopali i tradicionalni običaji koje je tamo upoznala.

– Njihov tradicionalni ples i njihovi bubnjari su me oduševili. Čak su i nas učili da sviramo na bubnjevima. Ta njihova kultura i ples su fenomenalni, a svi su veseli i imaju pristup životu sličan našem – ističe ona.

Ipak u Johanesburgu, gde su bile smeštene takmičarke za mis sveta, nije bilo noćnih izlazaka, karantin je bio, kaže, prilično strog kako bi devojke postigle što bolje rezultate i pokazale se u najboljem izdanju.

– Takmičila sam se i za mis talenta sa karateom i ušla sam u prvih dvadeset, takođe bila sam u top 20 na izboru za top-model u Abu Dabiju. Dobila sam i pozive za snimanja u Abu Dabiju i otvorila su mi se mnoga vrata. Inače, po nekim prognozama na internetu, što se tiče izbora za mis, bila sam devojka favorit, ali iz prikrajka, koja je mogla sve da iznenadi. To su mi mnogi kasnije rekli. Mislim, ja sam jako zadovoljna kako sam prošla tamo i na koji način sam predstavljala Srbiju. Narednih mesec dana sam zaštitno lice kampanje "Spasimo novogodišnje jelke”. Posle imam ponudu da idem u Njujork, ponuđena mi je saradnja i treba da uradim probne fotografije, pa videćemo. Ima još planova o kojima je rano sada da govorim – zaključuje Jelena Marković.

Žurka za drugarice iz eks-JU

Na Jelenu su ipak najveći utisak ostavile misice iz država u okruženju, pa će s njima nastaviti da se druži, a već je, kaže, dogovoreno prvo okupljanje lepotica u Požegi.

– Već smo se dogovorile da Srpsku novu godinu proslavimo kod mene, tako da će 13. januara doći devojke iz Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske" Sve one su ostavile jak utisak na mene, vaspitane su, školuju se" one su me baš oduševile i s njima sam se najviše družila, naravno, i Rumunka koja mi je bila cimerka – ističe Jelena Marković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.