Kantona: Albion za 10 godina bez SP

Izvor: B92, 16.Jul.2010, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kantona: Albion za 10 godina bez SP

Bivši fudbaler Mančester junajteda Erik Kantona rekao je da Engleska za deset godina neće moći ni da se plasira na Svetsko prvenstvo.

Kantona smatra da Fudbalska asocijacija (FA) mora da smanji broj stranaca u engleskoj Premijer ligi, kako bi zaštitila domaće fudbalere i tako pomogla nacionalnom timu.

"Ako se ovo nastavi, za deset godina situacija će biti veoma, veoma teška i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << siguran sam da se Engleska neće plasirati ni na Evropsko prvenstvo, kao ni na Mundijal", rekao je bivši francuski reprezentativac.

Kantona je u Englesku došao 1992. godine i tada je bio jedan od samo 12 stranaca koji su igrali u Premijer ligi.

"Sada čak i mali klubovi imaju mnogo stranaca. Ranije bi selektor Fabio Kapelo mogao da bira između nekoliko stotina igrača. Međutim, koliko Engleza sada igra u Premijer ligi?", zapitao se Kantona.

"Engleska ima dobre igrače starijih generacija, kao što su Stiven Džerard, Frenk Lampard i drugi, jer su oni stasavali kada u ligi nije bilo toliko stranaca. Sada Liverpul i Arsenal imaju po 11 stranih igrača i nikada ne igraju sa engleskim fudbalerima", zaključio je on.

Kantona je ukazao da bi klubovi trebalo da rade sa mladim igračima i da je to veoma važno za reprezentaciju Engleske.

Prema novim pravilima, koja će početi da se primenjuju od naredne sezone, klubovi Premijer lige moraće da imaju po najmanje osam domaćih igrača, a sa njima će morati da potpišu trogodišnji ugovor pre njihovog 21. rođendana.

"Treba uvesti ograničenja. Možete imati strane igrače, ali samo tri, četiri ili pet i to je to", zaključio je Kantona.

Engleska je u osmini finala Svetskog prvenstva u Južnoj Africi poražena od Nemačke sa 4:1, a ’Gordi Albion’ je samo jednom u svojoj istoriji bio svetski prvak - 1966. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.