Holanđaninov učenik protiv Holanđana

Izvor: Politika, 04.Jul.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holanđaninov učenik protiv Holanđana

Vicešampion Holandija i čudesna Kostarika akteri poslednjeg meča četvrtfinala (22 č). – Roben: Hoćemo da nastavimo našu misiju. – Ruiz: Možemo da pobedimo velikog rivala

Vicešampion Holandija u poslednjem meču četvrtfinala večeras od 22 časa, na stadionu „Arena Fonte Nova“ u Salvadoru na kojem je u prvom kolu pregazila i ponizila svetskog prvaka Španiju i najavila njen docniji krah, igra protiv velikog iznenađenja 20. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svetskog prvenstva Kostarike.

Pre nadmetanja u Brazilu brojni stručnjaci, neočekivano, nisu ubrajali „lale“ među glavne favorite. Čak su im i kladionice dodelile „drugorazrednu“ ulogu, pošto su ih smestile na 12. mesto s kvotom 34. A, oni su „demolirali“ Špance (5:1), malo se pomučili sa Australijancima (3:2), pa lako izašli na kraj sa odličnim Čileancima (2:0), da bi u finišu utakmice osmine finala s dva gola došli do velikog preokreta protiv Meksika (2:1).

Sa druge strane o „tikosima“ niko nije ozbiljno razmišljao, a pogotovo im davao bilo kakve šanse. Pored tri svetska šampiona u „grupi smrti“ proglašeni su totalnim autsajderima i zajedno sa Hondurasom i Iranom svrstani na začelje, s kvotom 2.501. Međutim, svoje mogućnosti najavili su čudesnom pobedom protiv Urugvajaca (3:1). Zatim su prizemljili Italijane (1:0), da bi u poslednjem kolu remizirali sa Englezima (0:0) i senzacionalno završili na prvom mestu. U borbi za ulazak u istoriju nadmašili su Grke (1:1, penalima 5:3), iako su od 66. minuta igrali bez isključenog Duartea. Ovo im je najveći uspeh na svetskim prvenstvima, tako da nastavljaju s „punim plućima“ da žive svoju najlepšu mundijalsku bajku.

Uloga favorita u večerašnjem duelu pripisana je evropskom predstavniku, čiji fudbaleri na tržištu vrede sedam puta više od suparničkih. „Narandžasti“ imaju tri srebrne medalje sa svetskih prvenstava (1974, 1978. i 2010) i jedno četvrto mesto (1998). U četvrtfinalu su ispali samo jedanput. Bilo je to 9. jula 1994, kada ih je u Dalasu savladao Brazil s 3:2 (Berkamp 64, Vinter 76 – Romario 53, Bebeto 63, Branko 81). Tu utakmicu vodio je sudija Rodrigo Badilja iz Kostarike. Na Fifinoj rang listi su bolje kotirani od rivala (15. i 28), a na ovom takmičenju su najefikasniji s 12 pogodaka, ili tri po meču.

Kladionica „Vilijam Hil“ za trijumf Holandije daje kvotu 1,5, za remi 4, a za uspeh Kostarike 7. Mnogi čak predviđaju da će se susret završiti pobedom „lala“ s 2:0.

Kolumbijac Horhe Luis Pinto, selektor Kostarike, ne krije da odlično poznaje holandski fudbal, jer ga je mnogim tajnama ove igre naučio slavni Rinus Mihels, Holanđanin koji je stvorio totalni fudbal. Pre skoro tri i po decenije studirao je na Univerzitetu u Kelnu i bio učenik tvorca slavnog Ajaksa i selekcije „lala“ koju je doveo na kontinentalni tron.

– Kada nisam imao časove išao sam u klub i posmatrao treninge. Razgovarao sam s Mihelsom, gledao kako radi, učio i mnogo toga naučio – ne krije Pinto.

Dobar poznavalac vrlina i mana rivala je i kapiten Brajan Ruiz. Član Fulama je dve sezone igrao za Tvente, a ove godine bio je na pozajmici „filipsovcima“ i igrao zajedno sa Vajnaldumom i Depajom.

– Pričao sam s Pintom i preneo sve što znam o njima. Nisam imao nikakav kontakt sa saigračima iz PSV-a. Naravno da ćemo se pozdraviti pre meča i malo porazgovarati, ali sam usredsređen samo na utakmicu: Za nas je ovo finale, ali ne želimo ovde da se zaustavimo. Holandija ima odličan tim. Moraćemo da vodimo računa o mnogim detaljima, međutim, imamo šansu da ih dobijemo – optimista je Ruiz.

Pored kapitena pažnju fudbalske javnosti na sebe je skrenuo i Hoel Kembel, kao i stamena odbrana na čelu sa odličnim golmanom Kejlorom Navasom, koja je za 390 minuta samo dva puta vadila loptu iz mreže.

– Jednostavno, ne smemo da priuštimo Robenu i Van Persiju prostor za manevrisanje, jer ako se previše otvorimo oni to mogu da kazne i da nam skupo naplate – dodao je vezista Selso Borhes.

Kostarikanci će igrati bez „pocrvenelog“ defanzivca Duartea, a dodatnu glavobolju selektoru Pintu zadaje i povreda ramena golmana Navasa, zbog koje je propustio par treninga, kao i levo stopalo Roja Milera.

Ni Van Gal nije bez muka. De Jong je protiv Meksika napustio teren već u devetom minutu zbog prepone, a Fer se još nije oporavio od povrede zadnje lože.

– Sigurno je da ih nećemo potceniti. Pre ovog takmičenja Kostariki niko nije davao šanse za ulazak u nokaut fazu. Imaju veoma dobar tim, tako da nas očekuje još jedna veoma teška utakmica. Moraćemo da damo sve od sebe da bismo se plasirali u polufinale. Hoćemo da nastavimo našu misiju – rekao je Arjen Roben.

Inače, ovi rivali se do sada nikada nisu sastajali. Fifa je deljenje pravde u večerašnjem susretu poverila Ravšanu Irmatovu iz Uzbekistana. Pomagaće mu zemljak Abduksamidulo Rasulov i Bahadir Kočkarov iz Kirgistana, dok je za četvrtog arbitra određen Numandijez Due iz Obale Slonovače.

„Lale“ dobile 10 od 11 mečeva

Holandija je dobila 10 od poslednjih 11 utakmica na mundijalima. Poražena je samo pre četiri godine posle produžetaka u finalu od Španije (0:1). Na svetskim prvenstvima nikada nije izgubila do selekcije iz Konkakaf zone, a od 1994. nije sačuvala mrežu ni u jednom meču nokaut faze.

Kostarika je prva reprezentacija iz Konkakaf zone, koja se na poslednja tri mundijala plasirala u četvrtfinale. Od evropskih selekcija do sada je savladala samo Italiju (1:0).

Đ. Smiljanić

objavljeno: 05.07.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Selektor Kostarike upozorio sudije: Pripazite na Robena, on je simulant!

Izvor: Sportal.rs, 05.Jul.2014, 11:20

Selektor Kostarike Horhe Luis Pinto upozorio je sudije da pripaze na ponašanje Arjena Robena zbog njegove navike da simulira. Holandija i Kostarika u subotu od 22 časa igraju četvrtfinale Svetskog prvenstva u Brazilu, a najveća briga Pinta je, očigledno, lakoća padanja u "opasnoj zoni" brzonogog...

Nastavak na Sportal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.