Danci bi da prirede novo čudo

Izvor: Politika, 16.Jun.2012, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danci bi da prirede novo čudo

Favorizovana Nemačka večeras u Lavovu (20.45 č) protiv Danske za plasman u četvrtfinale. – „Pancerima” treba bar bod, a Hamletovi zemljaci jure pobedu – Povrede dodatni problemu selektoru Olsonu

Ni 12 pobeda u isto toliko utakmica u ovom ciklusu takmičenja nisu garant drugom po rangu favoritu Nemačkoj da će se plasirati u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Poljskoj i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ukrajini. „Panceri” su jedini pobednici kvalifikacionih grupa sa svih deset trijumfa i jedina reprezentacija koja posle dva kola ima maksimalnih šest bodova. Međutim, i minimalni poraz od Danske u večerašnjem meču u Lavovu (20.45 č), uz pobedu Portugalije protiv Holandije, mogao bi da bude fatalan za njih i da predstavlja kraj snova i velikih ambicija najtrofejnije kontinentalnom selekcije. Jer, „u krugu” sa Dancima i Portugalcima otpali bi kao najslabiji.

Dakle, Nemcima je neophodan bod u ovom duelu, ili da Portugalci ne savladaju Holanđane. Sa druge strane, najvećem autsajderu u „grupi smrti” Danskoj bodovi su neophodni da sigurno budu među osam, mada bi im uz trijumf „lala” u drugom meču poslednjeg kola odgovarao i remi.

Tradicija međusobnih susreta je na strani Nemačke, koja je dobila 14 od 25 duela, Danska osam, uz tri remija i gol-razliku 51:35. Ali, „panceri” u poslednje tri utakmice nisu slavili, a pobedili su pre 16 godina. Na vodu Danaca ide bilans na velikim takmičenjima. Sa po 2:0 pobedili su na Svetskom prvenstvu u Meksiku 1986. i u finalu kontinentalnog prvenstva u Švedskoj šest godina kasnije. Nemci su istim rezultatom bili bolji samo na Evropskom prvenstvu 1988. na domaćem terenu.

Večeras u Lavovu iskusni Morten Olsen ne može da računa na povređenog Denisa Romedala (tetiva), dok lekari nacionalnog tima čine sve da osposobe Nikija Cimlinga (palac na nozi i butni mišić). Selektor Danaca je pred duel kazao:

– Igramo protiv veoma jakog i izuzetno kvalitetnog rivala. Nemačka je sastavljena od fudbalera Bajerna, Borusije iz Dortmunda i Reala, klubova iz vrha Lige šampiona. To je totalno drugačiji i znatno viši nivo, koji se mi trudimo da dostignemo.

Niklas Bendtner, strelac dva gola u porazu od Portugalije (3:2), je rekao:

– Nemačka ima veoma snažan kolektiv. Nekoliko njihovih igrača mogu jednim potezom da reše utakmicu. Disciplinovani su i protiv njih je znatno teže igrati nego protiv Holandije i Portugalije. Nećemo se unapred predati. Daćemo sve od sebe, pa šta bude.

Ni Joahim Lev nije bez problema, pošto će zbog parnih žutih kartona izostati desni bek Džerom Boateng. Međutim, selektor „pancera” ima nekoliko mogućnosti. Na desnom odbrambenom boku mogu da igraju i Benedikt Hevedes i Lars Bender, a može da prebaci i kapitena Filipa Lama, pa da na levoj strani pruži priliku odličnom beku „milionera” iz Dortmunda Marselu Šmelceru.

– Nikako ne smemo da potcenimo Dance. Posle pobede protiv Holanđana svi su pomislili da smo već u četvrtfinalu. Zato moramo da se spustimo na zemlju i da budemo oprezni – naglasio je tim menadžer nemačke reprezentacije i jedan od najzaslužnijih za treću titulu evropskog prvaka Oliver Birhof.

Štoper Mats Humels ne sumnja u uspeh:

– Za nas su ovo lepa vremena. Lepo je što smo prvi na tabeli, ali navijači od nas očekuju nove pobede i mi ćemo se potruditi da ih obradujemo. Očekujem da u duelu s Danskom pokažemo novi entuzijazam i da se radujemo ulasku u četvrtfinale.

Đ. S.

-----------------------------------------------------------

Danska – Nemačka (20.45 č)

Grad: Lavov. Stadion: Arena. Sudija: Karbaljo (Španija). Početak: 20.45 časova.

DANSKA: Andersen, Jakobsen, Kjer, Ager, S. Poulsen, Kvist, J. Poulsen, Mikelsen, Eriksen, Kron-Deli, Bendtner. Selektor: Olsen.

NEMAČKA: Nojer, Bender, Humels, Badštuber, Lam, Kedira, Švajnštajger, Miler, Ozil, Podolski, Gomez. Selektor: Lev.

objavljeno: 17.06.2012
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo,   Finale Lige Šampiona

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Olsen: Igramo protiv igrača iz LŠ

Izvor: Sportski Žurnal, 16.Jun.2012

Panceri nakon dva odigrana kola u B grupi imaju maksimalni učinak i neophodan im je još bod za plasman u narednu rudnu takmičenja.. Napadač Danske Niklas Bentner poručio je da njegova selekcija neće biti lak zalogaj za Nemačku:. – Nemačka ima snažan kolektiv, ali i nekoliko pojedinaca koji...

Nastavak na Sportski Žurnal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.