Dan za produžetke - 1. jul

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jul.2018, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan za produžetke - 1. jul

U istoriji svetskog prvenstva na jučerašnji dan je odigrano osam mečeva u nokaut fazi, a na šest je odluka morala da padne posle 90 minuta igre.

Prve dve utakmice na ispadanje odigrane 1. jula bile su u Italiji 1990. Nemci, potonji svetski prvaci, posao su obavili u osnovnom delu igre u četvrtfinalu s minimalnih 1:0 protiv Čehoslovaka golom Mateusa iz penala u 25. minutu. Englezi su s mnogo muke izbacili >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << senzaciju tog prvenstva Kamerun, koji je sedam minuta pre kraja meča vodio s 2:1. Gordom Albionu je i dan-danas jedini proboj u polufinale posle titule na svom tlu 1966. obezbedio Lineker, koji je bio hladnokrvan s bele tačke i u 83. minutu i u 105.

Sledeći prvojulski susreti u nokaut fazi bili su u Nemačkoj 2006. Francuzi su pogotkom Anrija u 57. minutu s 1:0 rastavili Brazilce sa svetskim tronom iz 2002, što im je i poslednja, peta titula.

Mnogo neizvesnije bilo je u duelu Engleza i Portugalaca. Ni posle 120 minuta igre nije bilo golova pa se pristupilo izvođenju penala. Proslavio se portugalski čuvar mreže Rikardo, koji je zaustavio udarce Lamparda, Džerarda i Karagera i postao prvi golman koji je odbranio tri penala, što je podvig koji od juče deli s Hrvatom Subašićem.

Pre četiri godine u Brazilu 1. jula su produžeci igrani na dva meča, ali ni u jednom nije bilo potrebe za penalima. Di Marija je u 118. minutu doneo veliku radost Argentini protiv Švajcarske, a na utakmici Belgije i SAD sva tri gola su pala u dodatnih pola sata - 2:1 za evropski tim.

Juče su oba meča odlučena penalima. Da se obe utakmice istog dana reše jedanaestercima dogodilo se na svetskom prvenstvu još samo u Meksiku 1986 (21. jun): Francuska - Brazil 1:1 (penalima: 4:3) i Zapadna Nemačka - Meksiko 0:0 (penalima 4:1).

Pregled utakmica u nokaut fazi mundijala koje su igrane 1. jula (crnim slovima označene dve na kojima nije bilo produžetaka):

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.