Svetosavski sabor poljoprivrednika u Sava centru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2011, 02:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetosavski sabor poljoprivrednika u Sava centru

BEOGRAD -

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milan Petrović izjavio je danas u Beogradu da će davanja po umatičenom grlu ove godine biti dvostruko veća nego lane.

Davanja će iznositi 25.000 dinara po kravi naspram prošlogodišnjih 12.500 dinara, kazao je Petrović otvarajući Osmi Svetosavski sabor mladih poljoprivrednika pod sloganom "Zlatna gruda zemlje koje volim". >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Ovogodišnje premije za mleko biće takođe značajno povećane i iznosiće pet dinara po litri sirovog mleka, dok su u 2010. bile 1,5 dinara, kazao je državni sekretar.

Petrović je ukazao da će, dok će uredbe koje se odnose na stočarstvo "biti malo pojačane", regresiranje ratarske proizvodnje ostati na nivou iz prethodne godine, odnosno 14.000 dinara po hektaru.

Petrović je izjavio da su cene poljoprivrednih, a pre svega ratarskih proizvoda ove godine "odlične", zbog čega je Ministarstvo vodilo računa da za sektor stočarstva izdvoji više sredstava nego u 2010. godini.

"Mislim da će stočari povećanjem davanja po umatičenom grlu i premije za mleko biti ohrabreni da se i dalje bave ovom proizvodnjom", naglasio je Petrović.

Po Petroviću, džava će nastaviti da ulaže u selo i ruralni razvoj i direktno podstiče poljoprivrednog proizvođača kroz različite vidove subvencija

No, za podizanje konkurentnosti i efikasnosti domaće poljoprivrede neophodno i ulaganje maksimuma u edukaciju mladih poljoprivrednih proizvođača, ukazao je državni sekretar.

"Bez obrazovanog farmera i novih znanja nema transfera novih tehnologija, a samim tim ni visokih prinosa mleka, mesa, voća, žitarica...", rekao je Petrović.

Pružanje pomoći učenicima i studentima poljoprivrednih škola i mladim poljoprivrednicima u školovanju i opredeljivanju za život na selu upravo je jedan od ciljeva organizovanja Svetosavskog sabora mladih poljoprivrednika, koji je ove godine okupio oko 4.000 gostiju.

Slobodan Aćimović, direktor Upravnog odbora Fonda za doškolovavanje mladih poljoprivrednika - Borka Vučić, kazao je da je Fond, kao i prethodnih godina, ove godine dodelio 35 stipendija đacima i studentima, napominjući da je fond do sada dodelio ukupno više od 200 stipendija.

U nagradnom fondu ove godine je i traktor za koji su mogli da konkurišu mladi poljoprivrednici starosti 35 godina, sa najmanje troje dece i slabijeg materijalnog stanja, kao i da obrađuju više od tri hektara zemlje, rekao je Aćimović.

Opštine su mogle da kandiduju po tri kandidata iz svoje sredine po navedenim kriterijumima, a bilo je prijavljeno blizu 30 kandidata, naveo je Aćimović, dodajući da će mladim poljoprivrednicima biti poklonjene i četiri krave.

Osmi Svetosavski sabor mladih poljoprivrednika koji se održava u Sava Centru blagosiljao je Episkop šabački Lavrentije, a svečanom otvaranju u velikoj dvorani prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, Privredne komore Srbije, poslovni partneri i donatori fonda...

Programom sabora obuhvaćeni su i "mini" poljoprivredni sajam zdrave hrane i narodnih rukotvorina, takmičenje učenika u znanju iz oblasti poljoprivrede i hortikulture, kao i naučno-stručna tribina o unapređenju agrara u Srbiji.

Fond za doškolovavanje mladih poljoprivrednika, koji broji više od 3.000 redovnih i počasnih članova, osnovala je 2000-te poznati srpski bankar Borka Vučić (1926-2009) sa osnovnim ciljem da mladim ljudima bude obezbeđen opstanak i ostanak na srpskom selu i stvore uslovi za njihov kvalitetniji, kulturniji i humaniji život.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.