Svečana Svetosavska akademija

Izvor: B92, Tanjug, 27.Jan.2010, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečana Svetosavska akademija

Beograd -- Tradicionalna svečanost u slavu prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save, održana je u prisustvu najviših predstavinka države i crkve, učenika i profesora.

Akademiji, u Centru "Sava", u organizaciji Ministarstva prosvete, prisustvovali su predsednik Srbije Boris Tadić, patrijarh srpski Irinej, predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, premijer Mirko Cvetković, a ministar prosvete Žarko Obradović, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poželevši prosvetarima srećnu slavu, poručio je da je obrazovanje, posebno mladih generacija, državni interes.

"Naš interes je i danas da budemo ravnopravan deo sveta, ne odričući se pri tom sopstevnog identiteta i svetosavskog nasleđa i ne dopuštajući nikome da preuređuje naše istorijsko pamćenje", rekao je Obradović.

On je ukazao da je malo malih naroda koji se mogu podičiti tolikim umovima i naglasio da Srbija nema kompleks manje vrednosti pred drugim državama i nacijama.

"Za budućnost Srbije svi smo mi zajedno odgovorni, čitava država, društvo i svaki pojedinac", rekao je Obradović, naglasivši da se od srpske prosvete, ipak, s razlogom, najviše očekuje.

Znanje i veće ulaganje u znanje, vidimo kao ključni uslov opstanka i napretka, samo obrazovana Srbija može izboriti i očuvati svoje mesto u modernoj Evropi, poručio je ministar prosvete i naglasio da nema evropske Srbije bez prosvete zasnovane na evropskim standardima.

On je istakao da je vizija evropske Srbije vizija savremene, socijalno pravedne i bezbedne države i naglasio da je takva vizija ostvariva, kada saberemo snage za razvoj, kada postoji svest da radimo jednako veliko delo.

"Svojim potomcima da ostavljamo lepše, humanije i pravednije društvo", poručio je Obradović i istakao da je Srbija sposobna da ostavi takvu viziju, uz poruku da, kao i u vremenu Svetog Save, mnogo toga zavisi od nas samih, od naše sloge, od pregnuća da svoju poziciju pretvorimo i iskoristimo kao prednost.

Svečanosti su prisustvovali i princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, predstavnici drugih tradicionalnih crkava i verskih zajednica, rektori, đaci, dobitnici Svetosavske nagrade za 2009. godinu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Praznik Svetog Save svečano obeležen

Izvor: Press, 27.Jan.2010

Praznik Svetog Save, osnivača autokefalne Srpske crkve i njenog prvog arhiepiskopa, utemeljitelja srpske države i školstva, juče je svečano obeležen u svim pravoslavnim hramovima i obrazovnim ustanovama u Srbiji.. .Povodom praznika Svetog Save, patrijarh srpski Irinej služio...

Nastavak na Press...

Obradović: Obrazovanje - prvorazredni državni interes

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2010, 00:42

BEOGRAD - Svetosavska akademija, tradicionalna svečanost u slavu prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja - Svetog Save, održana je večeras u Beogradu, u prisustvu najviših predstavnika države i crkve, učenika i profesora...Akademiji, u Centru "Sava", u organizaciji Ministarstva prosvete, prisustvovali...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Održana Svetosavska akademija

Izvor: Glas javnosti, 28.Jan.2010

BEOGRAD - Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović izjavio je sinoć u Beogradu na otvaranju Svetosavske akademije da je obrazovanje mladih prvorazredni interes i ključan uslov za napredak Srbije..."Samo obrazovana Srbija može imati svoje mesto u modernoj Evropi...Nema evropske Srbije bez prosvete...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.