Sremske škole pune svetosavlja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2023, 18:43

Sremske škole pune svetosavlja

Sveti Sava je dan duhovnosti i školstva koji svečano, na današnji dan, 27. januara obeležavaju Srpska pravoslavna crkva, škole i porodice u Sremu. Školske svečanosti su počele osvešćivanjem kolača i žita i izvođenjem svetosavske himne, potom su uručene nagrade najzaslužnijim u oblasti obrazovanja, a nastavljene su kulturno-umetničkim programom u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja.

Svetosavska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << proslava u Osnovnoj školi "Sremski front" u Šidu đake, ali njihove učitelje, nastavnike, roditelje podsetila je na značaj zaveštanja Svetoga Save.

Na život i put vere prvog srpskog prosvetitelja i njegov značaj za srpsku pismenost i kulturu. Da se o prvom srpskom prosvetitelju kroz adekvatne programe uči od malih nogu, potvrdili su najmlađi učesnici programa.

Školsku slavu prigodnim kulturno umetničkim program u seoskom Domu kulture obeležili su đaci i nastavnici osnovne škole u Hrtkovcima. Po običaju, sečen je i slavski kolač.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvetnih ustanova, podsetila je predsednica Opštine Ruma koja je prisustvovala program

Akademija u Sremskoj Mitrovici je počela tradicionalnom Svetosavskom himnom, a po tradiciji su nagrađeni najzaslužniji u oblasti mitrovačkog obrazovanja.

85 učenika osnovnih i srednjih škola dobilo je Svetosavske povelje .

U svetosavskoj besedi gradonačelnica Svetlana Milovanović je rekla da je obrazovanje mladih prvorazredni interes i uslov za napredak Grada.

Cilj je da imamo obrazovano stanovništvo koje će svoje znanje kada na to dođe red staviti u funkciju razvoja Mitrovice.

Poruka sa svih tih manifestacija je da je lik i delo Rastka Nemanjića, Svetoga Save neprolazna vrednost naše kulture, tradicije, državnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.