Savindan, sećanje na Svetog Savu

Izvor: RTS, 27.Jan.2020, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savindan, sećanje na Svetog Savu

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Savu – praznik posvećen ocu srpske duhovnosti, kulture, osnivaču srpske crkve i prosvetitelju. Sveti Sava se slavi kao zaštitnik škole, učitelja i đaka. U Kripti Hrama Svetog Save u Beogradu , patrijarh srpski Irinej služio je svetu arhijerejsku liturgiju. Širom Srbije održane Svetosavke akademije i proslave.
Savindan se obeležava u svim školama u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbiji uz sečenje slavskog kolača. Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvetitelj.

Sveti Sava je slava – đaka, studenata i profesora. Umesto časova – u školama priredbe i predavanja o prosvetitelju. Svetosavke akademije i proslave u školama tradicija su obeležavanja praznika.
Učenici suupoznati sa likom i delom Svetog Save. Navode da se tom prazniku posebno radju i proslavljaju ga uz svetosavske priredbe.
Iz učionica su izašli Šapčani. Đaci medicinske i umetničke škole, nisu pravili spisak gostiju, svi su dobro došli.
"Cilj je druženje između dve škole, želimo da pokažemo otvorena srca i da malo drugačije proslavimo slavu", navodi Emilija Matić, predsednica Učeničkog parlamenta Medicinske škole u Šapcu.
Svake godine tradicionalno se dodeljuju i Svetosavske nagrade. 
"Nagrade će dobiti oko trideset ustanova, pojedinaca i institucija koje su vezane za prosvetu. Komisije su to lepo uredile i najbolji to uvek dobiju", navodi ministar prosvete Mladen Šarčević.
U Valjevu učenici Svetog Savu obeležavaju u školama ali i tradicionalnom Svetosavskom atletskom trkom.
Prenos svečane Svetosavske akademije iz Centra Sava je na Drugom programu RTS-a od 20 časova.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Proslava Svetog Save u Kovinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2020

Školska slava Savindan, u kovinskoj "Zmajevoj" osnovnoj školi i ove godine, kao i u svim školama u Srbiji, bio je poseban svečani dan. Kao i uvek, svi učenici su se okupili da obeleže ovaj najradosniji praznik zajedno sa učiteljima i nastavnicima, roditeljima i prijateljima škole...Proslava je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.