Saborna Svetosavska beseda u Matici srpskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2020, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saborna Svetosavska beseda u Matici srpskoj

Muzičkim programom hora Saborne crkve Sveti Georgije svečano je otvorena Saborna Svetosavska beseda. "Savršeni zakon slobode" je izraz koji je Sveti Sava upotrebio u Hilandarskom tipiku. Beseda je posvećena mladom čoveku koji ima svest o slobodi i zna kako uprkos svim okolnostima da dođe do nje.

"Ispostavilo se da je taj njegov skok u slobodu u stvari spasao ne samo državu Nemanjića, nego je i uzdigao i napravio je ravnopravnom u dijalogu sa drugim Rimom i ostalim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osvajačima, nego da i dan-danas deluje nesmanjenom snagom", kazao je dr Aleksandar Petrović.

Govori se o delotvornosti slobode i njenom uticaju na čvrsto utemeljenje srpske države.

"Sveti Sava je, u stvari, neko veliko uputstvo, neki veliki putokaz i vreme tu ništa ne čini da se to uputstvo i taj svetionik koji je on zapalio ne potamni i ne postane nevidljiv", dodao je Petrović.

Svojim prisustvom proslavu su uveličale mnoge uvažene ličnosti iz kulturnog i naučnog života, članovi, dobrotvori i prijatelji Matice srpske, predstavnici Srpske pravoslavne crkve.


Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.