SU: Počinje Svetosavska nedelja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2017, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SU: Počinje Svetosavska nedelja

I ove godine, Srpski kulturni centar "Sveti Sava" iz Subotice od 21. januara organizuje "Svetosavsku nedelju" na kojoj će, između ostalog, biti predstavljena autobiografska knjiga akademika Vasilija Krestića, a biće obeleženo i 60 godina književnog rada Ljubivoja Ršumovića. Manifestacija se završava 27. Januara, tradicionalnim "Svetosavskim balom".

"Svetosavsku nedelju" u Srpskom kulturnom centru "Sveti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Sava" u Subotici besedom otvara Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej , a iste večeri biće priređena i izložba tapiserija Zagorke Stojanović, jedne od naših retkih umetnica koje se bave ovom veštinom koja je u tradiciji srpskog naroda.

"Ovo je institucija kulturne delatnosti koja se bavi očuvanjem, negovanjem i prezentovanjem onog što je najvrednije u ostavštini srpskog naroda, ali i predstavljanjem najznačajnijih pregalaca u istoriji, kulturi i duhovnosti srpskog naroda", kaže Milan Marodić, predsednik SKC "Sveti Sava".

Drugog dana, 22. januara, biće održana duhovna tribina na kojoj će vladika bački Irinej besediti o "Crkvenoj autokefaliji i autonomiji".

"Trećeg dana, 23. januara, gostuje akademik Vasilije Krestić koji će promovisati svoju autobiografsku knjigu "Zapamćenja" koju je izdala Matica srpska, a pored njega, gosti će biti i akademik Kosta Čavoški, prof. dr Mira Radojević i prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske", kaže Milan Marodić.

Na programu "Svetosavske nedelje", 24. januara je monodrama "Naši dani" koju izvodi glumac i reditelj Radoslav Milenković po tekstu Radoja Domanovića.

"U sredu, 25. januara, je književno veče na kome će biti predstavljen književni portret Ljubivoja Ršumovića, a kojim se obeležava 60 godina njegovog književnog rada. Pored istaknutog književnika, o Ršumovićevom radu govoriće književni kritičar Petar Arbutina, jedan od direktora Službenog glasnika", kaže Marodić.

U četvrtak, 26. januara, je "Svetosavska akademija" na kojoj učestvuju «Iskončići», Dečji hor SKC "Sveti Sava" i recitatori koji će govoriti prigodne pesme posvećene Svetom Savi, a program su pripremili Dejan Anđelković i Boško Boškov.

"Svetosavska nedelja" će, po tradiciji, biti završena 27. januara "Svetosavskim balom", na kome će nastupiti solistkinja Slobodanka Stojiljković uz pratnju orkestra RTS-a.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.