SPC odlikovala Arhiv Srbije

Izvor: B92, 20.Feb.2014, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC odlikovala Arhiv Srbije

Beograd -- Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej, uručio je orden Svetog Save prvog stepena, direktoru Arhiva Srbije Miroslavu Perišiću.

Odluku o dodeli ordena Arhivu Srbije za izuzetan doprinos zaštiti i očuvanju srpskog kulturnog nasleđa u zemlji i inostranstvu doneo je Sinod SPC.

Patrijarh Irinej je rekao da je Arhiv Srbije kao institucija pokazao dobru volju u rešavanju problema crkvenog arhiva.

"Nadam se da ćemo daljim naporima uspeti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da uredimo naš arhiv", rekao je poglavar SPC.

Patrijarh Irinej je dodao da su od velikog značaja svedočanstva arhivske crkvene građe u Trstu i Beču, kao i u drugim gradovima van zemlje, ali da je centralno pitanje uređenje crkvenog arhiva u Srbiji.

Direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić rekao je da je Arhiv utemeljio kompletan program sređivanja arhivske građe na teritoriji van Srbije.

"Svake godine jedan broj arhivista odlazi u inostranstvo i mi ćemo nastaviti rad na očuvanju svih dokumenata koje svedoče o srpskom narodu", rekao je Perišić.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Arhivu Srbije Orden Sv. Save

Izvor: SEEcult.org, 21.Feb.2014, 02:59

Arhivu Srbije uručeno je 20. februara u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu najviše odlikovanje Srpske pravoslavne crkve - Orden Svetog Save prvog reda. Orden je od patrijarha srpskog Irineja primio direktor Arhiva Miroslav Perišić. Orden je dodeljen Arhivu Srbije kao znak priznanja za stručno angažovanje...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.