Predstava: Putovanje Svetog Save u Svetu Zemlju

Izvor: juGmedia, 24.Jan.2014, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstava: Putovanje Svetog Save u Svetu Zemlju

LESKOVAC – Umesto uobičajenih beseda učenici su priredili originalnu i dopadljivu predstavu koristeći se biografskim zapisima Domentijana i Teodosija o Svetom Savi i njegovim putovanjima u Svetu zemlju koju je hodočastio 1229. i 1234. godine.

U kamernoj sali Leskovačkog kulturnog centra održana je svečana akademija posvećena Svetom Savi koga kao utemeljivača Srpske pravoslavne crkve, najvećeg srpskog prosvetitelja, učitelja i prvog hodočasnika slave Srpska pravoslavna >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << crkva, obrazovne i kulturne ustanove.

Svečanu Svetosavsku akademiju, pod nazivom „Putovanje Svetog Save u Svetu zemlju“ priredili su učenici i nastavnici Osnovne škole „Josif Kostić“ koja je ovogodišnji domaćin školske slave Svetog Save u Leskovcu.

Umesto uobičajenih prigodnih beseda učenici škole „Josif Kostić“ priredili su originalnu i dopadljivu scensku predstavu koristeći se biografskim zapisima Domentijana i Teodosija o Svetom Savi i njegovim putovanjima u Svetu zemlju koju je hodočastio 1229. i 1234. godine.

Ucenici su, obučeni u originalnu odoru, bez vidljive treme, izveli performans za pamćenje. Na svojevrstan nacin prikazali poteskoće sa kojima su se Sveti Sava i monasi susretali putujuci morima do Svete Zemlje.

Sa neverovatnom uverljivošć pokazali su kao je milošću i dobrotom prevazilazio prepreke na putu ka ostvarenju svog sna. Performans ucenika leskovačke osnovne skole pleni, ostavlja bez daha, bez reči jer na pravi način dočarava koliko je kult Sv. Save bio jak u srpskom narodu tada, vekovima, do danas.

Ova dva misionarska putovanja, koje je Sava dugo priželjkivao, donela su prvom srpskom arhiepiskopu veliko duhovno bogatstvo ali i korist Srpskoj pravoslavnoj crkvi i narodu da učvrsti podršku jerusalimskog patrijarha Atanasija koji ga je, kako je zapisano – s bratskom ljubavlju dočekao u manastiru Svetog Save Osvećenog u Judejskoj pustinji. Arhiepiskop Sava je manastir bogato darivao a ubrzo po njegovom odlasku u manastir se nastanio veliki broj srpskih monaha koji su njime upravljali narednih 130 godina.

Čestitajući nastupajuću slavu zaštitnika svih prosvetnih ustanova Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, kazao je da Srbija onog doba ne bi bila jedna od najbogatijih i najnaprednijih država da nije bilo prosvetitelja kakav je bio Sveti Sava. Cvetanović je podsetio da je u znak zahvalnosti i poštovanja prema njegovom velikom delu knez Miloš Obrenović 1823. godine naredio da se 27. Januar obeležava kao školska slava i dan Svetog Save.

(Kraj)bdi/mil
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.