Počinje oslikavanje Hrama Svetog Save

Izvor: S media, 21.Mar.2012, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje oslikavanje Hrama Svetog Save

Potpisivanjem protokola između Srbije i Rusije o izradi enterijera Hrama Svetog Save, na koji su potpis stavili pre nekoliko dana ministri diplomatije Vuk Jeremić i Sergej Lavrov, počela je poslednja faza gradnje najveće aktivne pravoslavne svetinje na svetu.

- Čitavo živopisanje hrama na 15.000 kvadrata trajaće osam godina, što znači da će hram biti završen 2020. - saopštava eksluzivno za “Novosti” >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << protoneimar dr Vojislav Milovanović.

Prema njegovim rečima, ovih dana treba da se formiraju Zajednička srpsko-ruska radna grupa za realizaciju protokola, a potom Srpsko-ruska konkursna komisija za izbor izvođača umetničkih radova u hramu.

Sinodska komisija SPC je izradila Projekat mozaika hrama, kojim je utvrđen izbor i raspored kompozicija, kao i sinaksar, odnosno spisak svetitelja sa čak 1.500 likova. Sve ostalo je u rukama umetnika kojima će biti poveren ovaj posao.

Jeremić na pomenu u Moskvi za žrtve pogroma na Kosovu

Konuzin: Evropa nije bez alternative

Posti samo jedan odsto Rusa

- Sve kompozicije zasnivaće se na vizantijskoj ikonografskoj perspektivi. Likovi će biti predstavljani sinhrono istorijskom vremenu, a teološke likove je moguće predstavljati vanvremenski sa naglaskom na njihovu svevremenost. Svi napisi će biti ispisani originalnim pismom ili savremenom srpskom ćirilicom. Prvo će se raditi monumentalne kompozicije, koje čine teološki, umetnički i vizuelni temelj ikonografske opreme hrama. A potom prateće i ornametika - utvrđeno je na Sinodu SPC.

Ovih dana počelo je čišćenje površina za oslikavanje. Beton se odmašćuje, zidovi hrama se ravnaju i pripremaju za postavljanje mozaika.

- Hram Svetog Save je najveći aktivni pravoslavni hram na svetu. Veći je čak i od Hrama Hrista Spasitelja, što je potvrdio i moskovski gradonačelnik Jurij Luškov. U hramu na Vračaru umetnici će izraditi i najveći mozaik sa likom Svetog Save na svetu - kaže profesor Milovanović.

(Novosti)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počinje oslikavanje Hrama Svetog Save

Izvor: Vesti-online.com, 21.Mar.2012

Potpisivanjem protokola između Srbije i Rusije o izradi enterijera Hrama Svetog Save, na koji su potpis stavili pre nekoliko dana ministri diplomatije Vuk Jeremić i Sergej Lavrov, počela je poslednja faza gradnje najveće aktivne pravoslavne svetinje na svetu...- Čitavo živopisanje hrama na 15.000...

Nastavak na Vesti-online.com...

Novosti: Počinje oslikavanje Hrama na Vračaru

Izvor: Mondo, 21.Mar.2012

Potpisivanjem protokola između Srbije i Rusije o izradi enterijera Hrama Svetog Save, na koji su potpis stavili pre nekoliko dana ministri diplomatije Vuk Jeremić i Sergej Lavrov, počela je poslednja faza gradnje ove svetinje.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.