Počinje Proslava Savindana u dijaspori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2012, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje Proslava Savindana u dijaspori

BEOGRAD -

Ministarstvo vera i dijaspore saopštilo je da će proslava Savindana u dijaspori i ove godine biti organizovana u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve, ali i u školama, gimnazijama, kulturnim centrima, udruženjima i klubovima srpske dijaspore i Srba u regionu.

Srbi odani svojoj veri i svojim korenima slave prvog arhiepiskopa Svetog Savu na svim kontinentima, a posebno će svečano biti u zemljama u našem regionu gde će Svetosavske akademije imati državni karakter, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jer će im prisustvovati nosioci najviših državnih funkcija, najavio je ministar Srđan Srećković.

U saopštenju Ministarstva vera i dijaspore podseća se da je u Makedoniji Sveti Sava, 27. januar, nacionalni praznik, neradni dan za srpsku zajednicu.

Kako je najavljeno, kao gosti na Svetosavskoj akademiji prisustvovaće predsednik Makedonije Đorđe Ivanov i makedonski premijer Nikola Gruevski, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U Zagrebu se, takođe, 27. januara, tradicionalno očekuje veliki broj gostiju iz političkog i javnog života i diplomatskog kora.

U saopštenju se još ističe da će svetosavske akademije, danas biti održane u Kotoru, sutra u Podgorici, a 27. januara u Bijelom Polju.

Na velikoj sceni rumunske opere u Temišvaru, svetosavska akademija biće održana 29. januara, a u Budimpešti i Skadru 28. januara, kao i drugim gradovima u regionu.

"Ministarstvo vera i dijaspore je, kao i prethodnih godina, podržalo najznačajnije i najbrojnije svetosavske priredbe, u cilju unapređenja odnosa matice i dijaspore i matice i Srba u regionu, i očuvanja srpskog kulturnog i nacionalnog identiteta", navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SVETI SAVA ŠIROM SVETA!

Izvor: Kurir, 26.Jan.2012, 08:12

BEOGRAD - Sutra se slavi Savindan! Povodom obeležavanja dana prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Save, koji se proslavlja 27. januara, juče su održane brojne svečane akademije...BEOGRAD - Sutra se slavi Savindan!..Povodom obeležavanja dana prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.