Počela akcija Pešački je zakon

Izvor: Blic, 02.Nov.2011, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela akcija "Pešački je zakon"

Grad Beograd i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) danas su u Osnovnoj školi “Sveti Sava” na Vračaru pokrenuli akciju “Pešački je zakon”, čiji je cilj apel na vozače da poštuju saobraćajne propise, i posebno obrate pažnju na pešake koji prelaze ulice na pešakim prelazima.

Istaknuto je da pešaci imaju prednost na svim obeleženim prelazima, kao i da su vozači dužni da zaustave vozilo i propuste >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pešake da nesmetano i sigurno pređu ulicu. Policija je za naredni period najavila rigoroznije saobraćajne kontrole.

- Želimo da, što je više moguće, obezbedimo živote naših sugrađana. Podaci pokazuju da je 40 pešaka izgubilo život samo u ovoj godini, od toga deo sopstvenom krivicom, ali i krivicom vozača. Grad je pokrenuo ovu akciju u kojoj ćemo vozačima podeliti 100.000 flajera, sa bilborda i oglasa upozoravaćemo vozače, kako bismo smanjili mogućnost stradanja pešaka na pešačkom prelazu, odnosno da pešački zaista postane zakon, i za vozače i za pešake - rekao je gradonačelnik Dragan Đilas.

Ministar policije Ivica Dačić istakao je da Grad i MUP imaju zajedničke interese, stabilan javni red i mir, manje kriminala, kao i smanjenje broja poginulih i povređenih lica na putevima.

- Pešaci ne stradaju samo zbog vozača već i svojom krivicom, a nisu ugrožena samo deca već i stariji. Moramo da sprečimo da vozači neprilagođenom brzinom prolaze kroz crveno svetlo ili ne staju na pešačke prelaze, za šta su u svim državama u svetu predviđene visoke kazne - istakao je Dačić.

Kazne propisane Zakonom o bezbednosti u saobraćaju za vozače koji se ne zaustave ispred pešačkog prelaza ili ne vode računa o pešacima kada se uključuju na bočni put kažnjavaju se dodavanjem poena (od 3 do 9), novčano (6.000 do 40.000), ali i zatvorski (45 dana).

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.