Patrijarh: Prevazići duhovne krize

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2011, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh: Prevazići duhovne krize

BEOGRAD,MOSKVA -

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da je vreme u kome živimo teško za Crkvu, svakog hrišćanina i svakog čoveka i izrazio nadu da će srpska crkva, uz pomoć Božju i svetih ličnosti poput Svetog Save, koji je najzaslužniji za njenu organizaciju, pomoći da se prevaziđu duhovne krize, krize morala i istine.

U besedi povodom godišnjice izbora i ustoličenja na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Svetosavski tron, patrijarh je rekao da je svemoćni Gospod veliki i da neće odbaciti naše molbe da i u ovom vremenu Crkva ima značaj koji je imala kroz istoriju.

Patrijarh Irinej je poručio da sve što se u Crkvi dešava, dešava se, kako je rekao, voljom i promišlju Božjom i Duha svetoga koji Crkvu vodi i njome rukovodi u svim vremenima, pa i u ovom našem vremenu i prilikama.

"Evo, godina je od kada me Gospod prihvatio i postavio na ovo uzvišeno mesto, veoma visoko mesto za koje nikada nisam mislio da sam ga dostojan", kazao je patrijarh Irinej.

On je kazao da nikada u njegovom srcu i umu nije mu padala na pamet misao da bi mogao jednog dana doći na ovo uzvišeno mesto.

"Poklonio sam se volji Božjoj, verujući da je od Boga i Duha svetoga, poklonio sam se i prihvatio nošenja ovog velikog i odgovornog krsta Hristovog", kazao je patrijarh.

On je naglasio da položaj patrijarha, i ne samo patrijarha, već episkopa, sveštenika i svakovernika jeste velika odgovornost.

"Moram da priznam, i priznajem da taj dan kada sam izabran, nije bio najradosniji dan u mom životu, ali je to bio dan kada sam prihvatio najteži krst imajući nadu u Gospoda, imajući veru u silu krsta koga sam se prihvatio", rekao je patrijarh, uveren da samo uz pomoć arhijereja, sveštenika i vernika može učiniti ono što se od njega očekuje.

Patrijarh je rekao da se često seća reci njegovog prethodnika, patrijarha Pavla, zbog njegove mudrosti, svetosti i molitvama koje je svakodnevno prinosio i citirao njegove reči da "činimo ono što možemo, a ono što ne možemo, da prepustimo onom ko može, a Gospod to može".

Kiril: Izabrani ste promislom božjim

Ruski patrijarh Kiril uputio je poruku patrijarhu Irineju, povodom prve godišnjice njegovog izbora za poglavara Srpske pravoslavne crkve, saopštila je Moskovska patrijaršija.

Patrijarh Kiril ističe da patrijarhu Irineju, izabranom "promislom Božjim", molitveno želi "mir, krepko zdravlje i puninu duhovnih darova od Gospoda Isusa Hrista".

"Pomoć Svedržitelja da bude sa Vašom Svetošću u tom visokom služenju".

Patrijarh Irinej izabran je za 45. poglavara Srpske pravoslavne crkve na Izbornom saboru 22, januara 2010. godine, prenela je VIA.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.