Paljenje badnjaka širom Srbije FOTO

Izvor: B92, 06.Jan.2015, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paljenje badnjaka širom Srbije FOTO

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej predvodio je osveštavanje i paljenje badnjaka na platou ispred Hrama Svetog Save.

Paljenju badnjaka prisustvovao je veliki broj građana, a patrijarh, koji služi večernju molitvu u Hramu Svetog Save, poručio je tom prilikom da je badnjak simbol velikog praznika rođenja Isusa Hrista.

"Sretan Badnji dan i Badnje veče u kome polažemo naše drevne simbole - badnjak kao simbol velikog praznika rođenja Isusa Hrista."
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je rekao da je unošenje i paljenje badnjaka jedan od običaja našeg narod,a a da se mnogi pitaju od čega je on izvorno potekao.

"To je običaj nasleđen iz drevnih vremena, kada su naši preci pripadali drugoj religiji. Oni su kao simbol svoje vere imali badnjak", rekao je patrijarh.

On je istakao da je badnjak po svojim svojstvima razvija veliku toplotu i svetlost i da je to uzeto kao simbol Hrista koji nas nadahnjuje plamenom ljubavi i svetlošću istine.

Prema njegovim rečima, tako je badnjak simbol ljubavi i svetlosti, divan i dobar simbol zajedništva i jedinstva i porodičnog života.

Pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, pred najradosnihi hrišćanski praznik Božić - praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista.

Pravoslavni vernici su večeras širom Srbije prisustvovali liturgijama i tradicionalnim ceremonijama paljenja badnjaka.

Hladno vreme nije smetalo velikom broju vernika iz Jagodine i okolnih sela da večeras, u portama Saborne crkve svetih apostola Petra i Pavla, Svetog arhangela Mihajla i Svete Petke u ovom gradu, prisustvuje ceremoniji paljenja badnjaka.

Pre nego što je stavljen na vatru, badnjak koji je nosilo nekoliko mladih momaka, u povorci vernika i sveštenika nošen je oko crkava. Vernici su se utrkivali ko će pre otkinuti grančicu sa badnjaka, pre nego što u celosti izgori.

Pre ceremonije paljenja badnjaka u crkvama je služena liturgija, a vernici su badnjak kitili novčanicama i ispod njega ostavljali poklone.

U crkvenoj porti služena je vruća kuvana rakija.

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma, tradicionalno, sa saradnicima, prisustovao je paljenju badnjaka u svom rodnom selu Končarevu, na levoj obali Velike Morave, oko šest kilometara od Jagodine.

Badnjak je zapaljen u porti crkve u ovom selu koju gradi njegova porodica.

Više stotina Užičana badnje veče provelo je na liturgiji u Crkvi Svetog Đorđa uz paljenje badnjaka u porti.

Tradicionalno je zapaljen i badnjak koji je u crkvu doneo gradpnačelnik Užica Tihomir Petković sa rukovodstvom grada.

Petković je za Tanjug izjavio da se nada da će ova godina gradu doneti manje izazova, a više snage, energije i mudrosti da se savladaju.

“Iskreno se nadam da nam se godina kao što je bila prošla neće ponoviti.Izvesno je da ćemo 2015. godinu pamtiti po tome što ćemo stvoriti uslove da ponovo imamo najzdraviju vodu .Vlada Republike Srbije finansiraće rekonstrukciju Fabrike vode, koja će početi čim obezbedimo sve potrebne urbanističke dozvole i procedure.Do kraja godine sigurno ćemo završiti taj projekat , kako bi dugoročno imali higijenski ispravnu vodu”, rekao je Petković za Tanjug.

Petković je uputio i čestitku Užičanima povodom Božića, poželevši da ih ovaj najveći hrišćanski praznik zbliži i ujedini sve kako bi zajedničkim snagama Užice učinili boljim nego što je bilo do sada.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.