Osveštan vladičanski dvor u Kraljevu

Izvor: RTS, 15.Maj.2011, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osveštan vladičanski dvor u Kraljevu

Patrijah srpski Irinej osveštao u Kraljevu novoizgrađeni vladičanski dvor, koji će ubuduće biti administrativni centar Žičke eparhije.

Kraljevu je U okviru porte hrama "Svetog Save" iu Kraljevu patrijarh srpski Irinej osveštao je novoizgrađeni vladičanski dvor za potrebe Žičke eparhije u kojem će prvi stolovati aktuelni vladika žički Hrizostom.

Pre osveštavanja služena je liturgija koju je predvodio patrijarh Irinej uz sasluženje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vladike žičkog Hrizostoma, šumadijskog Jovana, raško-prizrenskog Teodosija i australijskog i novozelandskog Irineja, kao i monaštva i sveštenstva Eparhije žičke.

"Stradanje koje je vas Kraljevčane zadesilo, i ne samo vas, nego i čitav svet, posledica je greha svih nas. Gospod hoće da nas opomene, ne da nas kazni, pa je svaka nevolja Božja opomena, kao kad roditelj opominje dete koje ide lošim putem", rekao je srpski patrijarh.

Vernicima je poručio da je najvažnija poruka jevanđelja da "sve što nas snađe u životu strpljenjem podnosimo".

"Vladika Hrizostom je podsetio da je sedište "Žičke eparhije" 1934. godine premešteno iz Čačka u Kraljevo. Sveti vladika Nikolaj Velimirović je 1936. godine u porti manastira Žiče sagradio episkopski konak.

"Ali, sedište vladike mora da bude u gradu, vladika mora da bude sa narodom", rekao je vladika Hrizostom.

Posle Drugog svetskog rata uz veliki napor i trud vladike Vasilija u Kraljevu je sagrađen eparhijski dom, u kome se nalaze i prostorije crkvene opštine.

U okviru novog vladičanskog dvora nalazi se kapela posvećena Četrdesetorici mučenika, gostoprimnice, kao i privatne prostorije vladike.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.