Osnovano lekarsko društvo Hilandara

Izvor: B92, 25.Dec.2015, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnovano lekarsko društvo Hilandara

Beograd -- Patrijarh Irinej pozdravio je osnivanje Hilandarskog lekarskog društva.

On je ocenio da je taj novi momenat u istoriji i životu Hilandara predstavlja dokaz da i država i društvo razmišljaju o svojoj velikoj svetinji.

"Osnivanje društva predstavlja dokaz kako Srbija nije napustila put Svetog Save već nastoji da čini ono što može i treba da učini", rekao je Patrijarh u Skupštni gada povodom osnivačke skupštine Hilandarskog lekarskog društva koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima za cilj da obezbedi neprestano prisustvo lekara u tom manastiru.

Prema njegovim rečima, to Lekarsko društvo vodiće brigu ne samo o bratstvu na Hilandaru, već i o bratstvu na Svetoj gori, kao i poklonicima koji svakodnevno dolaze da obiđu manastir.

Patrijarh je podsetio da je u manastiru bila prva bolnica za koju je srpski narod znao.

"Nije to bila obična bolnica. Istorija kaže da je Sveti Sava po povratku iz Carigrada gde je video organizovanu bolnicu na Hilandaru napravio jednu prostoriju sa šest kreveta u kojoj su radili bolničari", rekao je patrijarh i dodao da je u dobra kralja Milutina i Cara Dušana ta bolnica dobila još šest novih prostorija u kojima su se koristila sva dostignuća vizantijske medicine.

Patrijarh je izjavio da očekuje da će najveća srpska svetinja Hilandar biti obnovljena za "ne više" od pet godina i da će tada biti spremna za naredna dva, tri veka.

"Hilandar se obnavlja, i svojom obnovom predstavlja budućnost za bar dva, tri veka", rekao je Patrijarh i podsetio da je sve što je počelo u Srbiji počelo u 12. i 13. veku na Hilandaru, kada je Evropa bila daleko iza nas.

"To će biti naš veliki ponos, u Srbiji ali i čitavom svetu", ; rekao je patrijarh.

On je kritikovao prethodnu vlast, navodeći da se ona prema Hilandaru odnosila kao prema muzeju i poručio - Hilandar nije muzej, Hilandar je zenica naše kulture.

"Prethodna vlast Hilandar je pomagala kao muzej, iako Hilandar nikada nije bio muzej već velika naša svetinja, naša najviša duhovna i prosvetna svetinja. Iz Hilandara obasjana je Srbija, i sve ono što je danas naša kultura ima korene u Hilandaru", rekao je Patrijarh i podsetio da su tvorci te duhovnosti Sveti Sava i njegov otac Stefan Nemanja.

Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je oko 200 lekara i saradnika iz Srbije i Republike Srpske. ;

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.