Napad na Srbe u Splitu i Vukovaru

Izvor: B92, 28.Jan.2012, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na Srbe u Splitu i Vukovaru

Split, Vukovar -- Posle polufinalnog meča Srbije i Hrvatske dogodilo se nekoliko napada na sedišta srpskih organizacija u Splitu i Vukovaru, kao i na crkvu u Dubrovniku.

Grupa huligana upala je u Srpski klub u Splitu, napala prisutne i razbila deo inventara.

Kamenovana je zgrada Samostalne demokratske srpske stranke u Vukovaru i razbijena su dva stakla na crkvi u Dubrovniku.

Splitska policija traga za četvoricom muškaraca koji su sinoć upali u Klub srpske nacionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manjine i nasrnuli na trojicu Srba. Incident se dogodio oko 22 sata, posle rukometne utakmice Hrvatske i Srbije, saopštila je splitsko-dalmatinska policijska uprava. Četvorica, za sada nepoznatih, maskiranih lica nasrnuli su na trojicu muškaraca koji su u klubu proslavljali slavu Sveti Sava.

Dobiše vaši, rekao je jedan od napadača, odmah sa ulaza, prenosi portal Index.hr. Prvi im se na udaru našao Predrag B., koji je dobio udarac u glavu. Pokušali su da ga udare i rukama i nogama, ali se na kraju, uz pomoć dvojice kolega iz srpske zajednice, izvukao bez težih povreda, pa nije ni tražio lekarsku pomoć.

"Možda i nisu bili nabrijani na Srbe, možda im je zasmetalo što su izgubili na kladionici", rekao je on.

Frustrirani zbog poraza u Beogradu, napadači su uleteli u prostor zajednice splitskih Srba i porazbijali sve što im se našlo na putu - računar, štampač, monitor...

U incidentu nije bilo povređenih, a procenjuje se da je materijalna šteta oko 2.000 kuna (264 evra), saopštila je policija.

Doskorašnji predsednik i sadašnja predsednica gradskog veća srpske manjinske samouprave Miroslav Jovičić i Semina Lončar osudili su napad. Jovičić je osudio svaki vandalizam, "i onaj u Srbiji, i ovaj u Splitu".

"Ovo što se sinoć kod nas dogodilo bio je organizovan napad, a ne izolovani huliganski incident", rekao je Jovičić. Lončar smatra da "sve ove tenzije koje se dešavaju imaju za cilj da destabilizuju vladu Zorana Milanovića".

"Želi se prikazati kao da nova hrvatska vlast nije u stanju da održi red u državi i da treba vratiti Tuđmana i ono što se dešavalo devedesetih", rekla je Lončarova.

U Beogradu pre i posle utamice srpske i hrvatske reprezentacije u "Areni" nije bilo incidenata između navijača. Ipak, nije sve prošlo besprekorno, jer su navijači Srbije pogodili flašom našeg reprezentativca Žarka Šešuma, koji je završio u bolnici sa povredom rožnjače oka, zbog čega će propustiti finalnu utakmicu.

Vukovar: Napad na kafić

Maskirani huligani demolirali su kafić u Vukovaru, povredili konobara, jednu devojku i četiri automobila, rekao je danas agenciji Beta vlasnik Dejan Živanović.

Vlasnik kafića "Tri ruže" kazao je da je oko 10 maskiranih huligana sa bejzbol palicama i fantomkama na glavama ušlo u lokal prošle

noći, posle rukometne utakmice Srbija-Hrvatska u centru Vukovara, i počelo da razbija i tuče konobara.

"Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo je organizovao gledanje utakmice Hrvatska-Srbija, četiri autobusa sa navijačima koja su vraćena sa

granice su stigla u Vukovar na trg da gledaju utakmicu, a oko ponoći kad je sve završeno oni su preskočili ogradu, uleteli u lokal i počeli razbijati", rekao je Živanović.

Živanović je kazao da je u lokalu bilo oko 40 gostiju, uglavnom mladih, koji su došli na proslavu 18. rodjendana. Prema njegovim rečima, povredjena je i jedna devojka kada su napadači gadjali kafić ciglama i blokovima.

"Posle toga demolirali su tri automobila koja su bila parkirana ispred lokala, kao i vozilo komšije koji živi pored lokala, a koji je

Srbin", rekao je Živanović agenciji Beta. Živanović je kazao da je policija napravila uvidjaj, ali da ga nije ranije upozorila da bi moglo doći do nekih incidenata "što inače čine, s obzirom da se lokal nalazi u delu Vukovara u kojem ima srpskog stanovništva".

Prema njegovim rečima, došao je i konzul Srbije koji je kasnije otišao do zamenika gradonačelnika Vukovara Dejana Drakulića da ga

obavesti o incidentu. Vlasnik oštećenog lokala "Tri ruže" najavio je tužbu protiv gradonačelnika Vukovara.

U Vukovaru je posle rukometne utakmice Srbija-Hrvatska kamenovano sedište Samostalne demokratske srpske stranke. Reprezentacija Srbije pobedila je u petak Hrvatsku u Beogradu u polufinalu Evropskog prvenstva u rukometu.

SDSS osudila nasilje

Samostalna demokratska srpska stranka osudila je nasilje prema pripadnicima srpske zajednice u Vukovaru počinjeno nakon polufinala u rukometu, i zatražila otkrivanje počinilaca i odgovornost za one koji su organizovali navijački skup u tom gradu.

SDSS navodi da su u Vukovaru tokom protekle noći huligani nasrnuli na veću grupu srpske omladine koja je u kafiću proslavljala 18. rođendan svog druga, a na zgradu te stranke je bačeno više komada cigli i kamenja od kojih je na više mesta oštećena fasada, kišni oluk i okvir prozora.

Ta stranka ističe da ovaj događaj, "osim počinjene materijalne štete, ima znatno veće političke i druge konotacije, jer se radi o srpskoj manjinskoj, ali i parlamentarnoj stranci u Hrvatskom saboru".

"I ovaj napad osuđujemo i pozdravljamo što su vandali pronađeni i privedeni organima pravde, zbog toga to isto očekujemo i u slučajevima u Vukovaru", saopštila je Informativna služba SDSS-a.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Navijači napali Srbe u Splitu

Izvor: Mondo, 28.Jan.2012

Grupa razočaranih navijača hrvatske rukometne reprezentacije napala je u petak uveče u Splitu, posle poraza hrvatske reprezentacije, Srbe koji su se okupili u Klubu srpske nacionalne manjine.

Nastavak na Mondo...

Napad na Srbe u Splitu

Izvor: Politika, 28.Jan.2012

ZAGREB – Četvorica maskiranih muškaraca, posle završene rukometne utakmice između Hrvatske i Srbije, upali su u Klub srpske nacionalne manjine (SKUPS) u centru Splita i napali prisutne, saopštila je danas splitska policija...Policija traga za napadačima na trojicu muškaraca koji su se nalazili...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.