Medvedevu uručen Orden Svetog Save Prvog reda

Izvor: Politika, 20.Okt.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedevu uručen Orden Svetog Save Prvog reda

Predsednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev završio je sinoć prvu posetu Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srpskoj patrijaršiji gde mu je u ime patrijarha Pavla uručen Orden Svetog Save Prvog reda.

Na izlazu iz Patrijaršije ruskog predsednika ispratio je zamenik patrijarha Pavla mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije koji mu je i uručio najviše priznanje Srpske pravoslavne crkve, na svečanosti pred tronom Svetog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Save, javlja agencija Tanjug.

Orden Svetog Save Prvog reda uručen je Medvedevu za doprinos pravoslavlju i vekovnom prijateljstvu srpske i ruske crkve i dva pravoslavna naroda, na predlog Sinoda SPC čiji su članovi prisustvovali svečanom činu.

Pored četvoročlane „vlade srpske crkve”, svečanoj dodeli ordena prisustvovao je i vikarni episkop patrijarha Pavla Atanasije hvostanski, nastojatelj Podvorja Ruske patrijaršije Vitalije Tarasjev, kao i drugi visoki predstavnici dve crkve.

Svečanosti su prisustvovali i princ Aleksandar Drugi Karađorđević i princeza Katarina, a na ulazu u Patrijaršiju bila je postavljena zastava SPC sa grbom Srpske patrijaršije.

Ispred Saborne crkve predsednika Rusije dočekalo je nekoliko pravoslavnih vernika koji su nosili zastavu Carske Rusije.

Saobraćaj je bio obustavljen u ulicama oko Patrijaršije, a duž cele Ulice Sime Markovića i Kralja Petra bilo je postavljeno obezbeđenje tokom posete ruske delegacije.

[objavljeno: 21/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.