Litija Bulevarom za gradsku slavu u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 02.Jun.2023, 08:33

Litija Bulevarom za gradsku slavu u Nišu

Centralna proslava gradske slave Sveti car Konstantin i carica Jelena biće obeležena u petak 2. juna i u subotu 3. juna u crkvi koja je posvećena u Svetosavskom parku kada će, prema rečima sveštenika Dalibora Midića, biti održane litije od 18 sati gde će vernici proći ulicama oko crkve, dok će na dan slave 3. juna biti održana liturgija i rezanje kolača.

Važnost cara Konstantina za hrišćanstvo i Niš za sveštenika Midića je dovoljan razlog da se slava Svetog cara >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Konstantina i carice Jelene u Nišu obeležava kao gradska slava, koja će se raznim manefistacijama i radionicama narednih dana proslavljati u Nišu.

Sveštenik Midić ističe simboliku zbog koje se crkva u parku Svetog Save nazvana po caru Konstantinu i carici Jeleni; foto: JV /NIkola Đukić Dalibor Midić napominje da će veče uoči slave, u crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene biti organizovano bogosluženje u 17 sati, pa će nakon toga bitii litije oko crkve u Svetosavskom parku, te se preko okolnih ulica pravi krug i vraća se u crkvu.

Dugo se putanja kojom su se nosile litije menjale, sada je ustaljena, kreće se iz parka Svetog Save, preko Pariske komune, Branka Krsmanovića do Toplane, odakle se ide do novog kružnog toka kod Delte i Bulevarom Nemanjića do crkve. Ujutru će biti održana liturgija i rezanje kolača - započinje sveštenik Midić.

O crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene, Midić kaže da je temelj osvešten u jeku bombardovanja 3. aprila 1999. godine, kao pokazatelj da narod ne bi trebalo da izgubi veru. Temelj je osveštao pokojni patrijarh Irinej, tadašnji Episkop niški.

Simbolično, može se uporediti sa Konstantinovom vizijom u snu da ako na štitovima svojih vojnika ucrta krst, da će tako pobediti u bitki, tako je i naziv crkve koja je osveštena u tom trenutku podizanje morala i vere naroda - kaže Midić.

Različitim manifestacijama i radionica Niš će obeležiti gradsku slavu; foro: JV / Jelena Mišić Eparhija niška će u sklopu manifestacija koje će biti organizovane u sklopu gradske slave će organizovati u saradnji sa niškim Muzejem i izložbu grafika “Konstantin” autora Veljka Mihajlovića.

Kako je sveštenik Dalibor Midić najavio biti otvorena u četvrtak 1. i trajati do 15. juna, gde će posetioci u niškoj Sinagogi imati prilike da vide priču o Konstantinu Velikom kroz nasleđe u sakralnoj umetnosti, od Rafaelove sobe u Vatikanu do Sopoćana. Takođe, biće organizovan i Susret horova Muzički edikt.

Na svake 2 godine od 2013. godine organizujemo Muzički edikt, ove godine nam dolazi hor Sikstinske kapele, ali i horovi iz Indije i čitavog sveta. Festival će početi 4. i trajati do 11. juna - rekao je Midić.

Izložbama, liturgijom, nastupima horova, kulturno-umetničkih društava i plesnih grupa, predstavom, naučnim skupom i drugim aktivnostima biće obeležena gradska slava Niša Sveti car Konstantin i carica Jelena, na više lokacija, od 31. maja do 4. juna.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.