Izvor: JUGpress.com, 16.Jan.2019, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Humanitarni Svetosavski bal 27. januara

NIŠ

Ovogodišnji Svetosavski bal, održaće se , već po tradiciji 27. Januara. Ovoga puta, gosti u svečanim toaletama neće se okupiti u nekom od niških hotela, kao prethodnih godina , negi u Svetosavskom domu.

 “Suština cele priče ove godine je upravo u promeni lokacije. Prvi bal bio je posvećen 1700 godina hrišćanstva u Nišu. Bio je to moj lični doprinom velikom  značajnom datumu kada smo kao religija postali slobodni.  Ove godine prelazimo u Svetosavski >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << dom Saborne crkve koji je deo ove priče jer je od prvog trenutka postojala potreba da se napravi veza između naroda, vojske i naše crkve. To, nažalost nije bilo moguće odmah realizovati, ali ove godine ćemo ćemo biti tamo” rekao je danas na konferencji za novinare Hadži Ivan Redi, arhitekta, dobrotvor, zahvaljujući kome je bal  od 2013. godine postao ponovo tradicija u Nišu, kao i pre 140 godina. Hadži R redi objašnjava da to sada ima svoje puno značenje, iako ovoga puta to neće biti toliko veiki , koliko su bili raniji balovi. “U svom značaju ovaj bal je najveći. Posebno to što sa njim postižemo vrhunac u njegovom razvoju. Posebno me raduje, kao pokretača ove priče, što ćemo ovog puta na pravom mestu u pravom trenutku za pravu stvar biti svi zajedno, jer moto svih balova je uvek bio “Zajedno smo bolji”, naglasio je Redi pominjući predstavnike Grada, Vojske i Crkve koji zajedno brinu o svom gradu.

Dobrotvorni Svetosavski bal organizuje Studentski kulturni centar Niš.  Bal se održava pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Niša i uz blagoslov Episkopa niškog, gospodina Arsenija.

U duhu Svetosavlja, sabornosti i dobročinstva, Nišlije će pokazati spremnost da pomognu onima koji nemaju, a žive u istom gradu sa njima.

“I ove godine se okupljamo da u zajedništvu pomognemo onima kojima je naša pomoć neophodna”, rekla je je Dragana Petković, direktor SKC-a Niš. “Pomažemo Centru “Mara” i osobama obolelim od cerebralne paralize i zadovoljstvo nam je da okupiti narod, ljude dobre volje da pomognemo i u obnovi manastira Sveti Nikola u Proseku nadomak Niša. Sigurni smo daće naši gosti uživati i da će nas sugrađani podržati u nameri da pomognemo korisnicima. Zato pozivamo Nišlije, da nam pomognu u tome, ali i da nam se pridruže u obnovi manastira”, istakla je Dragana Petković.

Dobrovoljni prilozi biće uručeni  Centru za dnevni boravak dece, omladine i odraslih lica mentalno ometenih u razvoju “Mara” i Gradskom udruženju cerebralne i dečije paralize.

Na prethodnom, šestom Svetosavskom balu prkupljena su sredstva kojima kupljen guseničar za invalidska kolica i uručen je niškom Udruženju studenata sa hedikepom.

 “Novac je bio namenjen kupovini guseničara za invalidska kolica koji će moći da koriste studenti sa hedikepom. To je prvi guseničar u našem gradu. . Guseničar će biti dostupan svim studentima sa hendikepom u našem gradu. Biće dostupan svima,  i vrlo rado ćemo ga ustupiti i našem gradu kako bi sve ustanove,  u Nišu bile dostupne osobama sa invaliditetom”, rekla  je Jasmina Barać Perović, predsednik niškog Udruženja studenata sa hedikepom i dodala da je prošle godine prvi put jednom invalidskom udruženju bio posvećen bal.   To i jeste cilj– dobročinstvo”,  naglasila je Jasmina Barać  Perović “ Veliko mi je zadovoljstvo da se tradicija nastavlja i puno mi je srce što su ove godine izabrani cantar “Mara” , jer toj deci je potrebno puno pažnje. Izabrano je još jedno udruženje, a to su moje kolege sa kojima preko 20 godina sarađujem , Udruženje za dečju i cerebralnu paralizu, iz koga ima mo veliki broj studenata.  “ Dobročinstvo je vrlo važno i ne treba zaboraviti  da se dobro uvek dobrim vraća” rekla je kaže Jasmina Barać Perović.

Mirjana Popović, sekretar Sekretarijata za dečiju i socijalnu zaštitu objasnila je u koju svrhu će se donirati novac koji će se na balu prikupiti. Kazala je da je pomoć koju će dobiti Centar “Mara” od posebnog značaja za njegove korisnike.

“Na ovaj način Centar “Mara” će ovim sredstvima uspeti da završi senzornu sobu namenjenu njenim korisnicima koja je započeta. To je od posebnog značaja i zbog usluge “Predah od roditeljstva” koja će zaživeti ove godine, a na kojoj radimo već pune dve godine”, istakla je Mirjana Popović.

I ove godine svi koji žele da prisustvuju balu treba da kupe kartu Minimalna donacija i ove godine iznosi 2.000 dinara. Za svetosavski bal je predviđen određeni način odevanja koji podrazumeva balske ili dugačke večernje haljine, za gospodu tamno večernje odelo, bela košulja sa prikladnom kravatom i crne cipele, a može se obući i starogradska nošnja, smoking, kao i paradna uniforma ili svečana, službena odeća.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Svetosavski bal ove godine za "Maru" i Udruženje cerebralne i dečije paralize

Izvor: JužneVesti.com, 17.Jan.2019, 10:08

Po 7. put zaredom u Nišu će se održati humanitarni Svetosavski bal, ovog puta u Svetosavskom domu i to na dan proslave sveca kome je posvećen - 27. januara od 19 sati. Prikupljeni dobrovoljni prilozi biće iskorišćeni za opremanje senzorne sobe Centra za dnevni boravak dece, omladine i odralih...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.