Eparhija niška: Raspored liturgija u niškim crkvama

Izvor: JuznaSrbija.info, 05.Jan.2015, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eparhija niška: Raspored liturgija u niškim crkvama

U porti Saborne crkve u Nišu paljenjem badnjaka 6. januara od 16 sati počeće proslava Badnje večeri kojom se najavljuje praznik rođenja Isusa Hrista.

Božićna liturgija počeće u 8:30, a drugog dana praznika biće održan tradicionlani Božićni koncert u Svetosvskom domu

U Svetinikolskoj crkvi nalaganje badnjaka počinje u 17 sati. Prva božićna liturgija biće služena u ponoć, a druga u 8 časova.

U crkvi Svetog cara Konstantina i carice >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << Jelene u Parku svetog Save loženje badnjaka biće održano u 16 sati, a u 17 počinje bdenije. Svete liturgije biće održavane sva tri dana praznika od 8 časova.

Hramu Svetog velikomučenika Pantelejmona badnjak će se paliti od 16 časova, nakon čega sledi večernja služba.

Proslava Badnje večeri počinje službama bdenija i tradicionalnim nalaganjem badnjaka u hramovima.

Praznik je ime dobio po Badnjaku koji se unosi u pravoslavne domove i kome je crkva dala poseban smisao. Prema izvornom običaju, badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog rođenja.

Dogorevanje badnjaka simbol je rastanka sa starim verovanjima i prihvatanje nove svetlosti koja dolazi sa verom u novorođenog Hrista.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Povezane vesti

Božićni koncert "Gospodi, slava tebje"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jan.2015, 10:36

Sedamnaesti božićni koncert "Gospodi, slava tebje" hora Saborne crkve Sveti Georgije iz Novog Sada, biće održan u četvrtak, 8. januara u 20 časova u Sinagogi...U koncertu učestvuju hor Saborne crkve Sveti Georgije, Novi Sad, hor Sveti Roman Melod iz Subotice, dirigent Subotičkog hora: Dragana...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.