Dočekana pravoslavna Nova godina

Izvor: B92, Beta, 14.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dočekana pravoslavna Nova godina

Doček Nove godine po Julijanskom kalendaru u Nišu (Beta)

Beograd -- Nekoliko hiljada Beograđana dočekalo je Novu godinu po julijanskom kalendaru ispred Hrama Svetog Save uz tradicionalni vatromet.

U glavnom gradu nije bilo organizovanog dočeka, dok su koncerti održani u Nišu, Jagodini i Lazarevcu. Većina Beograđana odlučila se za doček "srpske Nove godine" u svojim domovima.

Ponoć >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i početak nove godine po julijanskom kalendaru obeležena je velikim vatrometom i zvonima sa Hrama Svetog Save.

Ni ledena kiša, koja je padala, nije sprečila da se na platou ispred hrama okupi nekoliko hiljada Beograđana.

Da je proslava ove godine znatno skromnija nego ranije, pokazali su i građani koji su se nakon vatrometa i tradicionalnih čestitki uputili svojim kućama, dok se manji broj odlučio da potraži zabavu u nekom od beogradskih restorana i klubova.

Pošto na beogradskim ulicama nije bilo organizovanih manifestacija, oko ponoći je većina trgova bila prazna. Ipak, u boemskoj četvrti u Beogradu, Skadarliji, bilo je živo i veselo, gde su gosti uživali uz zvuke starogradske i evergrin muzike.

Doček je organizovan i u mnogim beogradskim kafićima i klubovima. U njima su provod potražili mlađi Beograđani, ali poseta je bila daleko lošija nego u noći dočeka Nove godine po gregorijanskom kalendaru.

To je potvrdila i portparolka jednog od beogradskih klubova Ivana Naumov.

"Samo da kažem da je večeras ovde vrlo zabavno, ali nije kao što je bilo 31.12. kada je bilo znatno punije, ali provod je svakako zagarantovan i dobar. Kaja ovde peva, kao što je i pevala za doček ove standardne Nove godine i nadam se da će doček ’srpske’ proteći kao i prethodni", rekla je ona.

Za ulaz u većinu klubova i restorana trebalo je izdvojiti od 500 do 3.000 dinara. Međutim, ekonomska kriza, loši vremenski uslovi i 14. januar kao radni dan uslovili su da većina građana Beograda odluči da pravoslavnu Novu godinu dočeka u krugu porodice.

Doček Nove godine na Kosovu

Nekoliko hiljada kosovskih Srba dočekalo je Novu godinu po julijanskom kalendaru na otvorenom u Gračanici i Leposaviću.

U centru Gračanice organizatori su za žitelje više sela centralnog Kosova kuvali rakiju i pekli vola na ražnju. Skup u Gračanici protekao je bez incidenata. Obezbeđivali su ga vojnici Kfora i pripadnici Kosovske policijske službe. Nova godina u Leposaviću dočekana je uz zabavni program u centru sela.

Tradicionalnog dočeka pravoslavne Nove godine sinoć nije bilo na Trgu Šumadija u severnom delu Kosovske Mitrovice zbog napete političko-bezbednosne situacije.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.